Flygbolaget inför ”giftpiller” för att avvärja aktivistfonden
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Flygbolaget inför ”giftpiller” för att avvärja aktivistfonden

Flygbolaget

Amerikanska lågprisflygbolaget Southwest Airlines har implementerat ett så kallat giftpiller för att förhindra aktivistfonden Elliott från att ta över företaget. Fonden har köpt aktier motsvarande 11 procent av bolaget och pressar på för att avsätta vd:n Bob Jordan och ordföranden Gary Kelly.

  • Southwest Airlines antog en aktieägarrättighetsplan för att avvärja Elliott.
  • Giftpillret aktiveras om en investerare överskrider 12,5 procent i ägande.
  • Elliott har köpt Southwest-aktier för 1,9 miljarder dollar.

Aktieägarrättighetsplan för att minska Elliotts inflytande

Southwest Airlines har antagit en ny aktieägarrättighetsplan, även kallad giftpiller, i ett försök att förhindra aktivistfonden Elliott från att ta kontroll över bolaget. Enligt Finwire aktiveras giftpillret om Elliott, eller någon annan investerare, blir ägare till mer än 12,5 procent av företaget. Om denna tröskel överskrids får övriga aktieägare rätt att köpa nya Southwest-aktier för varje aktie de redan äger, till en rabatt på 50 procent. Detta skulle effektivt späda ut Elliotts andel och minska deras inflytande i bolaget.

Elliotts investering och Southwest:s reaktion

I juni avslöjades det att Elliott hade köpt Southwest-aktier för 1,9 miljarder dollar, vilket motsvarar en ägarandel på cirka 11 procent. Elliott har sedan dess aktivt försökt påverka företagsledningen och pressar nu på för att avsätta både vd:n Bob Jordan och ordföranden Gary Kelly.

Gary Kelly kommenterade i ett uttalande att Southwest Airlines har försökt att samarbeta konstruktivt med Elliott Investment Management sedan deras första investering. ”Southwest Airlines har gjort en ansträngning i god tro för att engagera sig konstruktivt med Elliott Investment Management sedan dess första investering och är fortfarande öppen för alla idéer för varaktigt värdeskapande,” sade han.

Historisk framgång för Elliott

Elliott är kända för sina framgångsrika aktivistkampanjer och har blivit en av de mest framgångsrika hedgefonderna i världen, med över 65 miljarder dollar i tillgångar. Deras investering i Southwest Airlines är ännu ett steg i deras strategi att påverka bolag för att skapa värde för sina investerare.

Vi på Börskollen kommer att fortsätta bevaka utvecklingen av denna situation och hur den påverkar både Southwest Airlines och dess aktieägare.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt