Förhandlingar hårdnar om konfliktens risker
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Förhandlingar hårdnar om konfliktens risker

Förhandlingar

Miljardunderskott tvingar regionerna att spara. Det är den verkliga samhällsfaran, inte strejken, menar vårdfacket. – Det blir dubbla budskap, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. Förhandlingar om konfliktens risker pågår nu för fullt.

Redan övertidsblockaden, som nu pågått över fyra veckor, har fått arbetsgivarna i landets regioner att invända att blockaden är samhällsfarlig, att den utsätter patienter för fara.

Nu väntar en strejk till nästa vecka om inte parterna lyckas hitta en lösning på grundfrågan – fackets krav på kortare arbetstid.

Det har fått många regioner att begära förhandlingar om eventuell samhällsfara.

– Vi har redan fått cirka ett 30-tal framställningar som rör samhällsfara. Och vi har redan avslutat 20 av dem och är överens lokalt, säger Vårdförbundets Sineva Ribeiro.

Skruva på åtgärderna

Ibland har de resulterat i att parterna har enats om att skruva på konfliktåtgärderna, dispenser har getts och skyddsarbete har godkänts, enligt facket.

Att konflikten riskerar förvärra läget just nu under sommaren, som alltid är problematisk schemamässigt, är inte medlemmarnas ansvar. Sineva Ribeiro vänder på steken.

– De vi tar ut i strejk, det vill säga 2 000 av 90 000 medlemmar, är färre än det de (arbetsgivarna) har luckor på redan innan. Alltså om något är samhällsfarligt, så är det den planering som ligger.

På tisdagen ska Region Östergötland förhandla med Vårdförbundet om den eventuella samhällsfarligheten av fackets strejkvarsel. Mer eller mindre parallellt har facket förhandlingar med arbetsgivaren som ska minska personalstyrkan.

– Vi ser till att man inte sparkar våra medlemmar där ute, samtidigt som man säger att det är samhällsfarligt när vi tar ut dem i en övertidsblockad. Någonstans blir det väldigt dubbla budskap, säger Sineva Ribeiro.

Inte färdigförhandlat

Sparpaketet är inte färdigförhandlat, enligt Karl Sandegren, medicinsk direktör på Region Östergötland. Och där görs noggranna riskanalyser, säger han.

– Här (i strejkvarslet) är det hela eller delar av verksamheter som slås ut. Och marginalen för att tåla en strejk på sommaren är ju lägre, fortsätter han.

Även Region Stockholm ska förhandla med facket på tisdagen. Båda regionerna håller fram riskerna för bland annat cancerpatienter.

Källa: Olle Lindström/TT, Moa Persson/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt