Försäljningsrekord för uppstickaren - knappar in på Tesla
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

Försäljningsrekord för uppstickaren - knappar in på Tesla

Försäljningsrekord

Den kinesiska biltillverkaren BYD, med en allt starkare närvaro i Europa, gör avtryck på marknaden och utmanar nu Tesla på sin hemmaplan i Kina. Med en försäljningsökning på 38 procent jämfört med samma period förra året, ser företaget ut att vara på väg att utmana Teslas dominans på den globala elbilsmarknaden.

BYD, som grundades 1995, har etablerat sig som ett starkt varumärke i Europa och säljer för närvarande modellerna Atto 3, Han, Tang och Dolphin i Sverige. Trots framgången i Europa är det hemmamarknaden Kina som står för majoriteten av försäljningen.

Ökad försäljning - knappar in på Tesla

I oktober rapporterade BYD en rekordförsäljning på över 300.000 bilar, en ökning med 38 procent jämfört med samma månad förra året. Av dessa var 165.505 helt eldrivna modeller, vilket innebär att BYD nu står för en tredjedel av alla så kallade "New Energy Vehicles" som säljs i Kina, enligt Automotive News.

Under tredje kvartalet levererade BYD 431.603 elbilar, vilket bara var 3.500 färre än Teslas leveranser.

Den kraftiga försäljningsökningen gör att BYD närmar sig Tesla, som idag är världens största tillverkare av elbilar. Under tredje kvartalet levererade BYD 431.603 elbilar, vilket bara var 3.500 färre än Teslas leveranser som landade på 435.059 under tredje kvartalet.

Detta rapporterar Elbilen om.

Vinst per såld bil - Här står sig Tesla stark än

Det är inte bara när det gäller ren försäljningsvolym som BYD håller jämna steg med sin amerikanska konkurrent. När det handlar om hur mycket vinst varje företag gör per såld bil, äter BYD också gradvis in på Teslas försprång.

En beräkning baserad på varje företags rapporterade siffror kan bekräfta detta. Genom att dela BYD:s nettovinst för perioden med dess försäljning indikerar det att företaget tjänade cirka 10 300 yuan eller 1 730 dollar per såld bil. Det är en märkbar ökning från tredje kvartalet 2022, när BYD genomsnittligt tjänade under 1 470 dollar i vinst per såld bil.

Medan BYD har ökat sin vinstmarginal på varje fordon som levereras till kunder, minskar Teslas vinst per bil. Återigen, genom att dela upp dess försäljning under tredje kvartalet med dess nettovinst under samma period, gjorde Tesla i genomsnitt ungefär 4 260 dollar i vinst per såld bil. Det är dock en minskning från ca 9 500 dollar under tredje kvartalet 2022.

Det är alltså så att Tesla fortfarande tjänar mer pengar per såld bil än några andra globala konkurrenter, som inte ens är i närheten faktiskt. Dessa generösa marginaler har visat sig vara ett smart vapen i priskriget på elbilar just nu, vilket ger företaget en buffert att sänka priserna i denna knivskarpa konkurrens som råder.

Framtiden för BYD

Genom att fortsätta expandera och öka försäljningen har BYD satt ett ambitiöst mål om att sälja tre miljoner bilar totalt under 2023. Med tanke på företagets snabba tillväxt och framgångar på såväl den europeiska som den kinesiska marknaden, ser framtiden ljus ut för BYD om dom kan fortsätta växa.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Tesla

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Tesla

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt