Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Försäljningsrekord

Försäljningsrekord för uppstickaren - knappar in på Tesla

Den kinesiska biltillverkaren BYD, med en allt starkare närvaro i Europa, gör avtryck på marknaden och utmanar nu Tesla på sin hemmaplan i Kina. Med en försäljningsökning på 38 procent jämfört med samma period förra året, ser företaget ut att vara på väg att utmana Teslas dominans på den globala elbilsmarknaden.

BYD, som grundades 1995, har etablerat sig som ett starkt varumärke i Europa och säljer för närvarande modellerna Atto 3, Han, Tang och Dolphin i Sverige. Trots framgången i Europa är det hemmamarknaden Kina som står för majoriteten av försäljningen.

Ökad försäljning - knappar in på Tesla

I oktober rapporterade BYD en rekordförsäljning på över 300.000 bilar, en ökning med 38 procent jämfört med samma månad förra året. Av dessa var 165.505 helt eldrivna modeller, vilket innebär att BYD nu står för en tredjedel av alla så kallade "New Energy Vehicles" som säljs i Kina, enligt Automotive News.

Under tredje kvartalet levererade BYD 431.603 elbilar, vilket bara var 3.500 färre än Teslas leveranser.

Den kraftiga försäljningsökningen gör att BYD närmar sig Tesla, som idag är världens största tillverkare av elbilar. Under tredje kvartalet levererade BYD 431.603 elbilar, vilket bara var 3.500 färre än Teslas leveranser som landade på 435.059 under tredje kvartalet.

Detta rapporterar Elbilen om.

Vinst per såld bil - Här står sig Tesla stark än

Det är inte bara när det gäller ren försäljningsvolym som BYD håller jämna steg med sin amerikanska konkurrent. När det handlar om hur mycket vinst varje företag gör per såld bil, äter BYD också gradvis in på Teslas försprång.

En beräkning baserad på varje företags rapporterade siffror kan bekräfta detta. Genom att dela BYD:s nettovinst för perioden med dess försäljning indikerar det att företaget tjänade cirka 10 300 yuan eller 1 730 dollar per såld bil. Det är en märkbar ökning från tredje kvartalet 2022, när BYD genomsnittligt tjänade under 1 470 dollar i vinst per såld bil.

Medan BYD har ökat sin vinstmarginal på varje fordon som levereras till kunder, minskar Teslas vinst per bil. Återigen, genom att dela upp dess försäljning under tredje kvartalet med dess nettovinst under samma period, gjorde Tesla i genomsnitt ungefär 4 260 dollar i vinst per såld bil. Det är dock en minskning från ca 9 500 dollar under tredje kvartalet 2022.

Det är alltså så att Tesla fortfarande tjänar mer pengar per såld bil än några andra globala konkurrenter, som inte ens är i närheten faktiskt. Dessa generösa marginaler har visat sig vara ett smart vapen i priskriget på elbilar just nu, vilket ger företaget en buffert att sänka priserna i denna knivskarpa konkurrens som råder.

Framtiden för BYD

Genom att fortsätta expandera och öka försäljningen har BYD satt ett ambitiöst mål om att sälja tre miljoner bilar totalt under 2023. Med tanke på företagets snabba tillväxt och framgångar på såväl den europeiska som den kinesiska marknaden, ser framtiden ljus ut för BYD om dom kan fortsätta växa.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Nyheter om Tesla

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Tesla

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.