Forskaren avslöjar: Detta äter hon varje dag – för ett långt och hälsosamt liv

Hur kan man åldras med hälsan i behåll? Dr. Vonda Wright, läkare och forskare, har under decennier studerat hälsosamt åldrande. För CNBC berättar hon om sina dagliga kostrutiner som hjälper kroppen och hjärnan att hålla sig stark och frisk – och inspirerar till ett mer aktivt liv.
- Daglig kost med fokus på naturliga råvaror och högt proteininnehåll
- Undviker socker och enkla kolhydrater för att minska inflammation
- Betonar vikten av gröna bladgrönsaker och surdegsbröd med lågt glykemiskt index
Vonda Wright, verksam som kliniker och grundare av Precision Longevity, har i över tjugo år forskat om hur livsstilen påverkar åldrande och livslängd. För CNBC ger hon sina tips för ett långt och hälsosamt liv – baserade på såväl egen erfarenhet som omfattande studier av äldre idrottare.
Protein och bladgrönsaker i centrum
I Dr. Wrights dagliga kost ingår rikliga mängder protein, motsvarande ungefär 2 gram per kilo kroppsvikt, vilket för henne innebär cirka 130 gram protein per dag.
Hon väljer ofta spenat och grönkål, mejeriprodukter, ägg och animaliskt kött. Sallad till frukost är ett återkommande inslag.
Sockersnålt och fokus på antiinflammatorisk mat
Dr. Wright undviker socker och enkla kolhydrater, som vitt bröd, då dessa kan orsaka snabba blodsockersvängningar och inflammation.
Hon upplever tydliga kroppsliga effekter vid intag av socker och betonar därför antiinflammatorisk näring.
Jag känner hjärndimma när jag äter socker. Så jag fokuserar på antiinflammatorisk näring, vilket är bra för både kropp och hjärna.
Dr. Vonda Wright till CNBC.
Det enda undantaget är surdegsbröd, som hon bakar själv och fryser in för att sänka brödets glykemiska index. Hon menar att dessa enkla rutiner bidrar till god hälsa ur ett näringsperspektiv.
Sammanfattningsvis bygger Dr. Wrights kostrekommendationer på högt proteininnehåll, mycket grönsaker och ett medvetet undvikande av socker och snabba kolhydrater, med surdegsbröd som undantag.