Förslag om en högre fastighetsskatt
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Förslag om en högre fastighetsskatt

Förslag

Ett förslag om att införa en högre fastighetsbeskattning i Sverige möter motstånd från finanspolitiska talespersonen Elisabeth Svantesson. Enligt henne kommer hon aldrig att stödja en sådan åtgärd.

Ordföranden för den utredande kommissionen, Hans Lindblad, presenterade tidigare i veckan flera förslag som han överväger att gå vidare med. Bland dessa fanns ett förslag om att avskaffa reavinstskatten vid bostadsförsäljningar och i stället införa en årlig fastighetsskatt i likhet med ISK-skatten. Syftet med detta skulle vara att öka rörligheten på bostadsmarknaden.

Jag kommer aldrig att medverka till en högre fastighetsbeskattning, säger Svantesson till Dagens industri.

Fastighetsskatten – ett rött skynke för svenska folket

Svantesson är dock inte förtjust i detta förslag. Hon menar att det svenska folket ser fastighetsskatten som "ett rött skynke". "När vi tog bort den ökade legitimiteten i skattesystemet och jag kommer inte medverka till att den återinförs", uttrycker hon. Fastighetsskatten, som baserades på fastighetens taxeringsvärde, avskaffades år 2008 och ersattes av en kommunal fastighetsavgift. Avgiften har ett tak och kan aldrig bli högre än så. För år 2023 är taket satt till 8 874 kronor.

Detta rapporterar gp.se om.

Kommissionens framtida arbete

Hans Lindblad, tidigare statssekreterare för den före detta moderate finansministern Anders Borg, leder kommissionen vars uppdrag är att kartlägga hinder och möjligheter för att öka produktiviteten i ekonomin. Kommissionens slutförslag ska presenteras i september 2025, men ett delbetänkande ska redan presenteras i maj nästa år.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt