Villapriser stiger "betydligt mer än normalt"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

Villapriser stiger "betydligt mer än normalt"

Villapriser

För sjätte i månaden i rad stiger bostadspriserna som helhet. Rensat för säsongseffekter märks uppgångar för såväl lägenhets- som villamarknaden.

Bostadsindex från statliga storbanken SBAB och bostadssajten Booli visar på en uppgång på 0,2 procent för bostadspriserna i juni. Det betyder att det lyft som inleddes vid årsskiftet håller i sig. Rensat för säsongseffekter var uppgången 0,5 procent enligt index.

"Bokslutet för bostadspriserna ska göras först när året är slut. Man kan ändå säga att bostadspriserna i juni utvecklades lite starkare än vad som är normalt för den här perioden på året", uppger bankens chefsekonom Robert Boije i ett pressmeddelande.

Fått fart igen

Uppgången sedan årsskiftet ligger nu på sammanlagt 6,6 procent sedan bostadsmarknaden fått fart igen i anslutning till bland annat vårens räntesänkning.

Rensat för säsongseffekter ligger uppgången för lägenheter på 0,6 procent och för villor 0,3 procent.

"I juni steg villapriserna betydligt mer än vad som är normalt för årstiden till skillnad från i maj. I likhet med för lägenhetssidan blir det nu intressant att följa hur ett troligen uppdämt behov av att byta bostad påverkar bostadspriserna i förhållande till det mycket stora villautbudet", skriver Robert Boije.

Faktorn som kan påverka

SBAB:s chefsekonom tror dock precis som tidigare att bostadsrättsföreningarnas framtida avgiftshöjningar kan komma att påverka lägenhetspriserna på sikt:

"Troligen har de senaste två årens ränteuppgång slagit igenom i större utsträckning på villa- än lägenhetssidan, då många föreningar ännu inte har höjt månadsavgifterna i paritet med ränteuppgången. Möjligen talar det för en relativt starkare prisutveckling för villorna under andra halvan av året", uppger han.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt