Frågetecknen hopar sig kring Tesla
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

Frågetecknen hopar sig kring Tesla

Frågetecknen

Massuppsägningar, usla försäljningssiffror och konkurrens från kinesiska uppstickare. Teslas problem har flockat sig inför stundande delårsrapport. En av utmaningarna delar man dock med hela elbilsbranschen.

Är framgångssagan Tesla över? Den senaste tidens utveckling väcker i alla fall stora frågetecken. Inför delårsrapporten som släpps den 23 april är aktien ned omkring 41 procent i år.

Dagens aktiekurs på 147 dollar kan också jämföras med den absoluta toppen i november 2021 när aktien kostade 407 dollar.

Investerare har haft flera anledningar att tveka kring företaget den senaste tiden. Tidigare i april meddelade företaget för första gången sedan pandemin en försäljningsnedgång. I veckan kom det också ut uppgifter om massuppsägningar på omkring 14 000 medarbetare.

Minskad efterfrågan

Arbetstidsförkortningar vid fabriken i Shanghai som resultat av minskad efterfrågan, är en annan dålig nyhet under våren. Just Kina – världens största fordonsmarknad – är en stor utmaning för Musk och Tesla. Under senare tid har en uppsjö kinesiska elbilstillverkare utmanat på marknaden med lägre priser.

Samtidigt går hela elbilsbranschen igenom ett stålbad när konsumenter väljer bort de betydligt dyrare elbilarna till förmån för andra alternativ.

På europeisk nivå har andelen nya elbilar som säljs minskat från 14,2 procent till 12 procent av det totala antalet bilar, vilket till stor del hänger ihop med ett beslut i Tyskland – Europas största fordonsmarknad – att stoppa bonusar i anslutning till köp.

Även i Sverige har elbilsmarknaden mött rejäla hinder. I mars var var tredje registrerad bil en elbil och Mattias Bergman, vd på Mobility Sweden, konstaterar att "tillväxtkurvan är flackare än den behöver vara för att klara våra klimatmål".

Stigande kostnader

Men det är inte bara kostnaderna för elbilar som får konsumenter att tveka, infrastrukturen och laddmöjligheter är en stor utmaning. Mer än hälften av alla laddstationer i EU finns samlade i blott två medlemsländer, Tyskland och Nederländerna.

En resultatmiss av Tesla på tisdag skulle därmed kunna lägga ytterligare sordin på hela elbilsbranschen.

Källa: Tobias Österberg/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Tesla

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Tesla

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt