Fraktpriserna ökar drastiskt – åter risk för stigande inflation
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Fraktpriserna ökar drastiskt – åter risk för stigande inflation

Fraktpriserna

Fraktpriserna för containertransporter har skjutit i höjden och närmar sig nivåerna som sågs under pandemin. Ökad efterfrågan och oro för kapacitetsbrist driver upp kostnaderna, vilket kan påverka inflationen och räntenivåerna framöver.

  • Fraktpriserna från Asien till USA:s västkust har stigit med över 13% på en vecka.
  • Priset för containertransporter från Asien till Europa är nu tre gånger högre än för ett år sedan.
  • Högre fraktpriser kan leda till inflationsrisker och senarelagda räntesänkningar.

Fraktpriser ökar drastiskt

Enligt Bloomberg News har fraktpriserna för containertransporter ökat markant. Freightos rapporterar att kostnaden för att frakta en 40-fots container från Asien till USA:s västkust har ökat med 13,4 procent på en vecka, upp till 4.915 dollar.

Detta markerar den femte veckan i rad med prisökningar och är tre gånger högre än priserna i december. Trots detta ligger priserna fortfarande långt under toppnivån på 20.586 dollar som noterades i september 2021, skriver Dagens Industri.

"Lärt sig läxan"

Priset för containertransporter från Asien till Europa har också ökat, nu till 4.882 dollar, vilket är tre gånger så högt som för ett år sedan. Emily Stausböll från Xeneta kommenterar:

Läget återväcker minnen från kaoset och de skyhöga fraktpriserna under pandemin. Företagen har lärt läxan från covid-19 och en del tidigarelägger sin import, innan säsongstoppen och potentialen för kapacitetsbrist

Flera faktorer påverkar

Bakom prisökningarna ligger en kombination av ökad handel, oro för trafikstockningar i asiatiska hamnar, svåra väderförhållanden, strejker i USA och handelsspänningar mellan USA och Kina. Dessa faktorer driver företag att tidigarelägga sin import för att undvika höga tullar och kapacitetsbrist, vilket i sin tur ökar fraktpriserna.

Ytterligare en faktor som påverkar priserna är den längre rutten runt södra Afrika, till följd av attacker i Röda havet. En del fraktföretag har redan annonserat ytterligare prisökningar i juni, vilket tyder på att marknadsförhållandena inte kommer att förbättras inom den närmaste framtiden, avslutar Dagens Industri.

Vi på Börskollen följer utvecklingen noga, då högre fraktpriser är en av de riskfaktorer som centralbanker har pekat ut som potentiellt inflationsdrivande. Detta kan i sin tur fördröja planerade räntesänkningar och påverka den globala ekonomin.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt