Framtidstron i exportsektorn lyfter
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Framtidstron i exportsektorn lyfter

Framtidstron

Små- och medelstora företag (SME) i exportsektorn vädrar morgonluft efter bottennappet i höstas, visar en enkät gjord av Exportkreditnämnden (EKN). Framtidstron är just nu den högsta som har uppmätts sedan EKN började göra mätningarna hösten 2021.

Små- och medelstora företag (SME) i exportsektorn vädrar morgonluft efter bottennappet i höstas, visar en enkät gjord av Exportkreditnämnden (EKN).

Framtidstron är just nu den högsta som har uppmätts sedan EKN började göra mätningarna hösten 2021. Bland de 300 tillfrågade vd:arna tror 68 procent att exporten kommer att öka. Mätningen visar dessutom att bara 7 procent av företagen ser minskad export framför sig.

Så sent som i november 2023 trodde bara 43 procent på en ökning av exporten, medan 23 procent räknade med minskad export.

"Siffrorna talar sitt tydliga språk", säger Carl-Johan Karlsson, chef för affärsområdet SME på EKN enligt ett pressmeddelande.

"Botten var senhösten 2023, sedan kom nya signaler från Riksbanken i november om en ny räntebana, och lägre inflation, och SME reagerar direkt", tillägger han.

Det finns enligt Statistiska centralbyrån drygt 45 000 SME i Sverige, med upp till 249 anställda. De står för drygt 40 procent av Sveriges totala export.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt