Gardell varnar för Nvidia-bubbla
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

Gardell varnar för Nvidia-bubbla

Gardell

Christer Gardell varnar för en AI-bubbla. "Dumma indexpengar" har blåst upp värdet på chiptillverkaren Nvidia och andra i sektorn, enligt finansmannen. "När bubblan punkteras är en svårare fråga", skriver han i en kommentar till TT.

Nvidiachefen Jensen Huang kan ha rätt i att den utveckling av artificiell intelligens (AI) som har tagit fart kan bana vägen för "en industriell revolution", enligt Christer Gardell.

"Men det tar väl säkert lite längre tid än vad hajpen hoppas på", skriver han i en mejlintervju.

"Defintionsmässigt övervärderade"

Gardell ifrågasätter den höga värdering av AI-sektorn som skapats de gångna åren – där Nvidia sticker ut. Den som satsade 344 kronor på en Nvidia-aktie för fem år sedan får i dag cirka 11 100 kronor för samma aktie – om man räknar in den kraftiga kronförsvagningen mot dollarn under perioden. Och börsvärdet på Nvidia är i dag nästan dubbelt så stort som värdet på samtliga aktier på Stockholmsbörsen.

"Med den enorma mängd av dumma indexpengar som finns i marknaden så blåses alltid en värderingsbubbla upp vid en hajp. Nvidia och andra hajpbolag är nästan definitionsmässigt övervärderade. När bubblan punkteras är en svårare fråga", skriver han.

"Jag skulle definitivt inte våga köpa på dessa nivåer. De som går in nu för att rida hajpen måste vara beredda på att förlora en stor del av det kapital som satsas", tillägger han.

"Ett stort problem"

Han påminner samtidigt om att AI-utvecklingen pågår överallt, även i stora etablerade bolag eller i mindre nischspelare som svenska Sana Labs.

Men Sverige har en del att göra för att inte hamna på efterkälken, varnar han.

"Alla länder ligger en bra bit efter USA och amerikanska bolag. Detta är självfallet ett stort problem eller utmaning. Utanför USA ligger vi och våra bolag nog hyfsat till. Men, icke desto mindre, måste vi säkert lyfta oss en bra bit till", skriver finansmannen.

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Nvidia

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Nvidia

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt