Gaspriset pressas uppåt – antas falla tillbaka
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Gaspriset pressas uppåt – antas falla tillbaka

Gaspriset

Sommarens värmeböljor trycker upp priset på flytande fossilgas i Europa, som redan har lyft med över 40 procent sedan februari.

Terminskontraktet för leveranser av fossil gas nästa månad stiger 1,6 procent till 34,64 euro per megawattimme på råvarubörsen i Amsterdam i onsdagens handel.

Förutom ökad behov av gas till nedkylning i länder som USA, Japan och Sydkorea i sommarvärmen bidrar högre fraktpriser över Atlanten och det faktum att många tankfartyg undviker Röda havet till följd av risken för angrepp från den Iranstödda huthimilisen till pressen uppåt på gaspriserna. Till detta kommer bland annat produktionsstörningar i Norge.

Nya sanktioner mot rysk gas är en riskfaktor för fortsatta prisökningar.

Europa gick dock in i sommarsäsongen i april med ovanligt stora gaslager efter uppvärmningssäsongen. Och även om påfyllningen med nya gasleveranser just nu är ovanligt begränsat antas detta inte hota målet om att ha gaslagren i Europa helt fyllda igen till oktober.

Priset på flytande fossil gas på råvarumarknaden i Amsterdam var under 2022 – i kölvattnet på strypta ryska leveranser – uppe i nästan 340 euro per megawattimme. Det kan jämföras med årets pristopp på 36 euro.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt