Globalfonden som jagar utdelningskungar – Så investerar du
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikeln är ett annonssamarbete

Nyheter Börskollen

Globalfonden som jagar utdelningskungar – Så investerar du

Globalfonden

Nu byter fonden Smart Global namn till Globala Utdelare, men behåller samma fokus som tidigare - på bolag som kallas utdelningskungar. Fondens mål är att överträffa index genom att investera i de bolag i världen som har längst historik av att höja sin utdelning per aktie.

- Analyserar du alla världens bolag upptäcker du att endast ett fåtal bolag klarar av 10 år av ökande utdelningar – ännu färre klarar av 15 år" säger Jonas Skilje, förvaltare för PriorNilsson Globala Utdelare.

Investerat i cirka 65 bolag

– Typiskt sett krävs det att bolaget har något unikt i sin affär som gör att det klarar av konjunktursvängningar och kan behålla och öka utdelningen. Bland bolagen i världen med längst utdelningshistorik hittar vi starka och defensiva bolag med förmåga att höja sina priser och försvara sin lönsamhet, säger Jonas Skilje.

PriorNilsson Globala Utdelare har i dag investerat i runt 65 bolag över hela världen. När ett bolag flaggar för att det inte kommer att höja utdelningen säljer fonden innehavet och återinvesterar i fondens andra bolag. Till skillnad från en indexfond kan Globala Utdelare överträffa sitt jämförelseindex tack vare den aktiva strategi som fonden följer.

Trots att utdelningar ofta hamnar i skymundan när börsen bevakas i media är de centrala för totalavkastningen på börsen.

– Tittar man bakåt i tiden har 40 procent av avkastningen för S&P 500 varit i form av utdelningar sedan 1926. Och under 1800-talet utgjordes avkastningen på börsen till största del av utdelningar snarare än prisförändringar, säger Jonas Skilje, förvaltare för PriorNilsson Globala Utdelare.

Att fokusera på bolag som har en historisk förmåga att höja sin utdelning har utvecklats till en investeringsstrategi, en strategi som bland annat Globala Utdelare använder sig av, och det finns ett starkt teoretiskt stöd för investeringsstrategin.

Klarar nedgångar bättre

Bland annat tyder mycket på att företag som höjer utdelningen räknar med att framtiden ser ljus ut och att de sköts bättre än företag som inte höjer utdelningen. Dessutom måste bolagets underliggande affär både vara stabil och växande – annars skulle det vara svårt för bolaget att klara av att ständigt öka utdelningen.

– Företag som kan visa höjd utdelning under en lång tidshorisont, som 15 år, har också visat sig kunna klara både upp- och nedgångar i konjunkturen vilket indikerar en starkt underliggande stabilitet i bolagens affär.

Nu har fonden funnits i över 5 år och sedan start 1 mars 2017 fram till sista augusti gått upp cirka 100 procent. Fonden nominerades till bästa globala aktiefond i Morningstar Fund Awards 2023.

Globala Utdelare i korthet

  • Investerar i stabila bolag som höjer utdelningen löpande och har gjort så i minst 15 år.
  • Låg förvaltningsavgift på 0,8 procent
  • Investerar i stora välkända amerikanska bolag som, Coca-Cola, Johnson & Johnson, Microsoft och Procter & Gamble.


Riskinformation: Att en fond tidigare har ökat i värde är ingen garanti för att den ska göra det även i framtiden. Dina fondandelar kan öka eller minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. För mer information om risk se fondernas informationsbroschyr under Blanketter och Informationsmaterial med fondbestämmelser på www.priornilsson.se eller ring 08-441 77 00.

Läses av andra just nu

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt