Glödhett att sälja begagnat – Tipsen för att tjänar extra pengar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Glödhett att sälja begagnat – Tipsen för att tjänar extra pengar

Glödhett

Enligt en tidigare undersökning från marknadsplatsen Blocket framkommer det att genomsnittssvensken har oanvända saker värda 37 000 kronor hemma. Tradera rapporterar också att det blir allt mer populärt att köpa och sälja begagnade skönhetsprodukter där man sett en försäljningsökning på 32 procent under 2023. Nedan kikar vi närmare på några av dessa potentiella guldklimpar som du kan ha liggandes hemma och skräpar.

 • Enligt en färsk undersökning från Blocket har snittsvensken prylar för 37 000 kr hemma som inte används.
 • Nedan listar vi de mest sökta vinterprylarna på Blocket inför sportloven.
 • Försäljningen av begagnade skönhetsprodukter har ökat med 32 procent på Tradera under 2023, där hårvård är den kategori som ökat mest i försäljning.

Som Börskollen tidigare skrivit om har sökningarna efter begagnade vinterprylar på Blocket skjutit i höjden. Med den nuvarande ekonomiska krisen och höga inflationstal, vänder sig allt fler till begagnatmarknaden för att hålla kostnaderna nere.

"Vi vet att många svenskar har både garderober och förråd fulla av saker de inte använder. Enligt en ny undersökning vi har gjort tillsammans med Kantar har genomsnittssvensken oanvända saker värda 37 000 kronor hemma", säger Ebba Rosencrantz.

Mest sökta vinterprylarna på Blocket

Inför sportlovet var det mest sökta vinterprylarna på Blocket enligt nedan. Procentuell ökning hittills i år jämfört med samma period förra året.

 1. Längdskidor dam +150 procent
 2. Snowracer +75 procent
 3. Spark +67 procent
 4. Hestra +46 procent
 5. Hockeyklubba +46 procent

"Vinterprylar som skidor och pjäxor kostar ju flera tusen kronor nya, och vi vet att ekonomin är en viktig drivkraft för att köpa begagnat. Så när det är så tuffa tider som nu ser vi att fler vänder sig till oss för att hålla kostnaderna nere," säger Ebba Rosencrantz.

Tradera: Begagnade skönhetsprodukter säljer som smör i solsken

Enligt Sofia Hagelin, kommunikationschef på Tradera, har skönhetskategorierna haft den största tillväxten under det senaste året. Hon tror att trenden kommer att fortsätta, eftersom det finns en stor efterfrågan på lyxiga och designervaror.

Genom att köpa begagnat kan konsumenter få tag på dessa varor till ett bättre pris. Totalt omsätts över 40 miljoner kronor per år på begagnade skönhetsprodukter på Tradera.

"Att begagnathandeln med skönhet ökar nu kan delvis bero på lågkonjunkturen. Dessutom är många, framför allt unga tjejer, som också är en stor målgrupp för skönhet, ofta miljömedvetna. Vi ser en generell attitydförändring i samhället, där allt fler ifrågasätter sin nykonsumtion och handlar mer second hand", säger Sofia Hagelin.

Parfymer står för den största försäljningen inom skönhetsprodukter på Tradera. Under 2023 ökade försäljningen av parfymer med 45 procent jämfört med året innan. De mest populära märkena är Dior, Giorgio Armani och Chanel. Två tredjedelar av de sålda parfymerna är damparfymer och resterande tredjedel är herrparfymer.

Populära skönhetsprodukter som nyligen sålts på Tradera

 • Hårfön från Dyson, 3 149 kr
 • Parfym från Tom Ford, 2 850 kr
 • Parfym från Byredo, Vanille Antique 1 690 kr
 • Parfym från Xerjoff, 1 530 kr
 • Kabukiborste från Chanel, 369 kr
 • Serumfoundation från Caia, 305 kr
 • BeautyBrush - Foundation-Borste, 120 kr

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt