Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Google

Google investerar miljarder i AI-startup

Teknikjätten Google bekräftar en investering i AI-startupen Anthropic, med en planerad total summa på hela 2 miljarder dollar, ungefär 22,3 miljarder svenska kronor. Wall Street Journal rapporterar nyheten baserad på anonyma källor. Detta kommer bara några månader efter att Anthropic tecknade ett flerårsavtal med Googles molntjänst, värt över tre miljarder dollar.

Enligt uppgifterna kommer Google initialt investera 500 miljoner dollar i Anthropic och under en förlängd period tillföra ytterligare 1,5 miljarder dollar. Detta kommer i kölvattnet av en tidigare investering Google gjorde i bolaget tidigare under året, då 550 miljoner dollar investerades.

Detta skriver The Wall Street Journal, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Tecknar flerårsavtal med Google och lockar Amazon

Anthropic, grundat av ett antal före detta anställda vid OpenAI, har avtalat om ett flerårigt kontrakt med Googles molntjänst. Kontraktet, värt över tre miljarder dollar, undertecknades bara några månader innan Googles senaste investeringsnyheter. Detta visar tydligt teknikjättens förtroende för Anthropic och dess potential inom artificiell intelligens.

Men det är inte bara Google som har intresse för Anthropic. Företaget lyckades nyligen locka till sig Amazon som investerare, vilka gick in med hela fyra miljarder dollar. Anthropic har som mål att utveckla konkurrerande generativa AI-modeller till OpenAI, som har haft stor framgång med sin AI-chattbot ChatGPT. Noterbart är att Microsoft är en storägare i OpenAI, vilket sätter upp en intressant dynamik i AI-sektorn.

Om Alphabet

Alphabet är ett amerikanskt holdingbolag vars största verksamhet återfinns via söktjänsten Google. Inom holdingbolaget är huvudfokuset att utveckla informationsteknik och söktjänster, men inom koncernen bedrivs även forskning och utveckling av AI (Artificiell Intelligens), samt bioteknik. Övriga satsningar innehåller olika internet- och underhållstjänster. Alphabet grundades 2015 och har sitt huvudkontor i Mountain View, Kalifornien.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Alphabet

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.