Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Gör

Gör smarta investeringar för din framtid

Det är alltid tid att börja tänka på din framtid. Oavsett om du är 20 eller 50, går det alltid att göra smarta investeringar som kommer att ge dig en tryggare och mer hälsosam framtid. Investera i ditt hem, i din utbildning och i din hälsa. Tänk på hur du kan göra så att du har mer pengar när du pensionerar dig. Gör smarta investeringar nu så kommer du inte ångra det senare.

Lär dig om olika investeringsmöjligheter

Det finns många olika investeringsmöjligheter, och det är viktigt att lära sig om dem innan man börjar investera. Man kan investera i aktier, fonder, obligationer eller fastigheter. Alla dessa investeringsmöjligheter har olika för och nackdelar, och det är viktigt att välja den som passar ens egna behov och mål.

Aktier är en av de mest populära investeringsformerna, eftersom man kan tjäna mycket pengar på dem om man väljer rätt bolag. Fonder är en annan populär form av investering, eftersom de ofta ger en högre avkastning än aktier.

Fastigheter är också en form av investering, men det krävs ofta mer kapital för att kunna köpa en fastighet. Om man ser att det är en stabil affär kan det vara värt att ta ett lån för att kunna göra investeringen. När du ansöker om ett lån tas alltid en kreditupplysning för att säkerställa att din ekonomi kan hantera lånet. Det finns olika företag som kan göra kollen, vanligast är att den sker av UC, men det finns flera. Läs här om att låna utan UC och vad riskerna kan vara med det.

Gör en investeringsbudgetbudget och följ den

Det är viktigt att göra en budget när man ska investera pengar. Det är lätt att bli lockad av de höga avkastningarna och investera mer på kort sikt än vad man borde. Därför är det viktigt att sätta upp en budget för hur mycket man vill och kan investera, och sedan följa den budgeten. Att följa en budget innebär inte att man inte kan ta risker, men det innebär att man måste tänka igenom sina investeringar noga och inte bara slå till på de första bra affärerna som dyker upp. En bra investeringsbudget innehåller ofta både långsiktiga och kortsiktiga mål, och det är viktigt att ha realistiska förväntningar om hur mycket pengar man kan tjäna.

Vilka är de säkraste investeringarna?

Det finns många olika investeringar man kan göra, och det är svårt att säga vilka som är de säkraste. Det beror helt på hur mycket risk man är beredd att ta, och vad man investerar i. Vissa investeringar är mer riskabla än andra, men det finns alltid en risk att man förlorar pengar. Det gäller därför att vara försiktig och läsa på innan man investerar i något. En av de säkraste investeringarna du kan göra är i aktier eller fonder, då du inte behöver lägga allt pengarna på en och samma aktie eller fond. Du kan istället diversifiera din portfölj och minska risken för förluster.

När bör man börja tänka på att investera och planera för sin framtid?

Det finns ingen exakt ålder då man bör börja tänka på att investera och planera för sin framtid, men det är aldrig för tidigt att starta. Ju tidigare man börjar planera, desto större chans har man att uppnå sina mål. Det är dock viktigt att komma ihåg att alla är olika och har olika ekonomiska möjligheter, så det finns inget rätt eller fel. Man bör dock ta hänsyn till sin egen situation och se till att man gör en realistisk plan som man kan följa.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Populära ekonominyheter

Nyhetsbrev

Senaste nytt