Göran Persson: LKAB har inga planer på att sälja innehavet i SSAB
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Göran Persson: LKAB har inga planer på att sälja innehavet i SSAB

Göran

Den statliga gruvjätten LKAB har inga planer på att sälja av sitt aktieinnehav i stålbolaget SSAB, enligt företagets ordförande Göran Persson. Persson betonar att ägandet i SSAB är centralt utifrån ett säkerhetspolitiskt perspektiv. Han framhåller även gruvindustrins betydelse för såväl Europa som NATO.

  • LKAB äger nu 16 procent av rösterna i SSAB och har inga planer på att sälja sitt aktieinnehav.
  • LKAB är av stort säkerhetsintresse för såväl Europa som för NATO, enligt ordförande Göran Persson.
  • Göran Persson kommer att lämna sin position som ordförande för LKAB vid nästa stämma.

Göran Persson, tidigare statsminister och nuvarande ordförande för LKAB, avvisar tanken att företaget skulle sälja sitt aktieinnehav i stålbolaget SSAB. Han understryker att ägandet i SSAB är av central betydelse ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv. "Det är otänkbart att företag, som eventuellt är kopplade till utländska stater, skulle komma in och äga detta", säger Persson.

Gruvindustrins betydelse för säkerheten i Europa och NATO

Enligt Persson spelar LKAB en viktig roll för säkerheten i både Europa och NATO. Han påpekar att gruvan i Norrbotten, som ägs av LKAB, producerar 85 procent av all järnmalm som bryts inom EU. "Fundera på hur stålindustrin i Europa skulle fungera i en kris- eller krigssituation om inte gruvorna i Norrbotten levererar. Det är oerhört viktigt", konstaterar Persson.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Ägande i SSAB av säkerhetspolitisk betydelse

Den tidigare statsministern tillägger också att det säkerhetspolitiska läget beaktades när LKAB köpte aktier i SSAB. I dagsläget äger LKAB 16 procent av rösterna i ståljätten SSAB, där även den finska staten är delägare.

Vi på Börskollen följer med intresse utvecklingen inom den svenska gruv- och stålindustrin och dess inverkan på den nationella och internationella säkerheten.

Börskollen om SSAB

SSAB är ett bolag som vi samlar in data om. Bolaget är från Sverige och handlas med tickern SSAB B på Large Cap. SSAB verkar inom sektorn Material och aktien har 110889 st ägare hos Avanza samt 16312 st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen av oss.

SSAB är verksamma inom stålindustrin. Bolaget erbjuder produkter och tjänster som utvecklats i samarbete med företagets kunder och innefattar huvudsakligen stål, höghållfast stål, samt specialstål och övriga konstruktionslösningar. Verksamheten drivs via flertalet produktionsanläggningar med störst närvaro inom Europa och Nordamerika. Kunderna återfinns inom varierande sektorer. SSAB grundades 1978 och har sitt huvudkontor i Stockholm.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om SSAB, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om SSAB

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien SSAB

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt