Grekland betalar av på krisskulden i förtid
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Grekland betalar av på krisskulden i förtid

Grekland

Den grekiska regeringen planerar att återbetala nödlån på totalt åtta miljarder euro i förskott, det vill säga före det att lånens löptid tar slut.

Den grekiska regeringen planerar att återbetala nödlån på totalt åtta miljarder euro i förskott, det vill säga före det att lånens löptid tar slut.

Inbetalningen skulle motsvara tre års amorteringar och skulle bli tredje gången som Grekland tidigarelägger avbetalningar på lånen.

Beslutet har fattats trots att den officiella tillväxtprognosen för grekisk ekonomi nyligen sänktes till 2,5 procent i år, ned från en tidigare prognos på 2,9 procent i tillväxt.

Grekland har sedan landets djupa skuldkris, som skapade stor politisk turbulens i landet och höll på att få landet utsparkat från eurosamarbetet vid flera tillfällen under åren 2010-2015, fått ner statsskulden som andel av BNP till lite drygt 150 procent i år. Detta efter en topp på 207 procent av BNP i statsskuld 2020.

En förklaring till återhämtningen för grekiska statsfinanser är stora skuldnedskrivningar samt inrikespolitiskt omstridda offentliga nedskärningar och privatiseringar.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt