Greta Thunberg krävde svar från SAS-ledningen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Greta Thunberg krävde svar från SAS-ledningen

Greta

Hätsk stämning uppstod på SAS årsstämma när Greta Thunberg och fem andra aktivister krävde svar om hur flygbolaget agerar i klimatkrisen. – Hur kan ni sova om natten? frågade Thunberg.

Representanter från Fridays for future (FFF) frågade: Det finns inget hållbart flyg. Hur ska SAS göra för att minska flyget under de kommande kritiska åren?

Anko van der Werff, vd på SAS, besvarade frågan.

– SAS har gjort mycket för att följa Parisavtalet. Vi har agerat för att ligga i linje med avtalets riktlinjer. Flygandet är viktigt, det är viktigt att världen möts.

Greta Thunberg ställde en fråga, utan att begära ordet, hur SAS-styrelsen kan sova om natten medan folk, enligt henne, redan dör av klimatkrisen.

– Varför respekterar ni inte vår framtid? Varför kommer ni bara med floskler? Ni lyssnar inte på oss eller på forskningen.

Hätsk stämning

Stämningen var hätsk mellan aktivisterna och övriga deltagare på stämman i Solna. Flera privatpersoner bad aktivisterna att lämna lokalen och respektera dagordningen.

– Alla har rätt till det fria ordet, men det ska framföras enligt ordningsreglerna i salen, sade en aktieägare efter stämman.

– Vårt budskap till SAS är att de måste sluta ljuga och vilseleda folket genom att få sina tjänster att framstå som hållbara. De ägnar sig åt "greenwashing", sade Thunberg till TT innan stämman började.

För att ta sig in på stämman har tre medlemmar i FFF köpt aktier i flygbolaget. Varje aktieägare får ta med sig två biträden.

Flera aktioner

Parisavtalet är ett internationellt klimatavtal som slöts 2015 under FN:s klimatkonferens och det slår fast att den globala temperaturökningen ska hållas under 2 grader och att man ska sträva efter att begränsa den till 1,5 grader.

Förra veckan bars Thunberg bort av polis efter att ha protesterat tillsammans med flera andra aktivister framför riksdagen i Stockholm.

Hon uppger att strategin är att rikta in sina protestaktioner mot flera olika håll.

– Det är inte en enda aktör som kan lösa klimatkrisen. Vi måste därför rikta oss in på systemnivå – oavsett om det är staten eller stora företag som förstör vår nutid och framtid.

Årsstämman beslutade i övrigt i enlighet med valberedningens förslag att omvälja Carsten Dilling till styrelseordförande samt att omvälja samtliga styrelseledamöter.

Merparten av de nuvarande aktieägarna har accepterat att aktierna så småningom kommer att bli indragna och makulerade.

Många aktieägare motsatte sig flertalet av förslagen som lämnades.

Källa: Joakim Hugert Lundberg/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om SAS

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien SAS

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt