Hajpat svenskt AI-bolag i konkurs trots stora investeringar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

Hajpat svenskt AI-bolag i konkurs trots stora investeringar

Hajpat

Trots en investering på 150 miljoner kronor och en tekniskt avancerad produkt, har det svenska AI-bolaget Gavagai tvingats ansöka om konkurs. Nu söker konkursförvaltaren en köpare för att rädda verksamheten. ”En riktig pärla för rätt köpare”, beskriver hon det som.

  • Gavagai, ett AI-bolag som grundades 2008, har ansökt om konkurs.
  • Bolaget har tagit in 150 miljoner kronor från 130 privata investerare.
  • Konkursförvaltaren söker nu en köpare för att rädda verksamheten.

Det svenska AI-bolaget Gavagai har tvingats ansöka om konkurs, trots att de tagit in 150 miljoner kronor i investeringar, rapporterar Dagens Industri. Företaget, som grundades 2008, har utvecklat avancerade AI-verktyg för kvantitativ textanalys på flera språk.

Utveckling och utmaningar

Gavagai grundades av Jussi Karlgren och Magnus Sahlgren, som båda har en gedigen bakgrund inom forskning på området. Trots att deras produkt har teknisk excellens och nöjda kunder, har bolaget inte lyckats attrahera tillräckligt många kunder för att skapa en hållbar affärsmodell.

"Vi har en tekniskt utmärkt produkt med väldigt stora och nöjda kunder som glatt betalar räkningarna – men vi har inte tillräckligt många av dem," säger Jussi Karlgren, som varit inaktiv i bolaget i sju år men återinträdde i styrelsen förra året.

Konkurs och framtidsutsikter

Trots att verksamheten fungerar som vanligt, är pengarna slut och konkursförvaltaren Ann-Christine Christensson på advokatfirman Allians letar nu efter en köpare. "Jag kan bara driva bolaget i en månad med bistånd av den statliga lönegarantin. Det är en riktig pärla för rätt köpare och jag hoppas att det ska lösa sig," säger Christensson.

Gavagai har under åren haft flera intressanta uppdrag, inklusive undersökningar om Sverigebilden i olika länder och att precisera vinnaren i Melodifestivalen. Trots konkursen känner sig grundarna nöjda med de avtryck de har gjort inom teknikutveckling och AI.

Vi på Börskollen kommer att fortsätta följa utvecklingen kring Gavagai och hur konkursen påverkar den svenska AI-marknaden.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt