Handlat aktier eller krypto? Här är tipsen från Skatteverket
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Handlat aktier eller krypto? Här är tipsen från Skatteverket

Handlat

För alla som har sålt eller inlöst aktier och andra värdepapper under förra året är det dags att deklarera försäljningen. Detta gäller även för transaktioner med kryptovalutor. Skatteverket uppmanar till digital deklaration, där mycket kan vinnas på att använda deras e-tjänster.

  • Skatteverket uppmanar till digital deklaration för att effektivisera processen.
  • Försäljning av både värdepapper och kryptovalutor ska redovisas i årets deklaration.
  • Inget behov att redovisa försäljning om handel sker genom investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring (KF).

Banker och kreditinstitut brukar lämna en kontrolluppgift till Skatteverket vid försäljning eller inlösen av värdepapper. När det kommer till att räkna ut kapitalets överskott eller underskott, behöver kvittnings- och kvoteringsregler beaktas. Genom att deklarera digitalt kan denna process förenklas betydligt, tipsar Skatteverket.

Halv miljon deklaranter för värdepapper

Enligt Ulf Nilsson, skatteinformatör på Skatteverket, kommer nästan en halv miljon deklaranter att ta upp försäljning av värdepapper i årets deklaration.

"I e-tjänsten utförs beräkningen av överskott eller underskott automatiskt och endast omkostnadsbeloppet behöver fyllas i. Så det är till stor hjälp att deklarera digitalt", säger han.

Vi på Börskollen vill påminna om att de som handlat med värdepapper via ett investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring (KF) inte behöver redovisa försäljningarna.

Tips till dig som har handlat med kryptovalutor

Även de som handlat med kryptovalutor ska redovisa det i samma bilaga som andra värdepapper. Dock finns det ingen förifylld information för kryptovalutor, men det finns en förenklad redovisningsmetod där vinster och förluster inom samma kryptovaluta summeras. Schablonmetoden får dock inte användas.

När det kommer till redovisning av decimaltal i e-tjänsten, råder Skatteverket att avrunda till närmaste heltal. "Avrunda till närmaste heltal, i många fall noll, och skriv hur stor andel du har sålt under övriga upplysningar", avslutar Ulf Nilsson.

Hårdare granskning av krypto i årets deklaration

Som vi tidigare har skrivit om kommer Skatteverket under årets granskning av deklarationer att lägga sitt fokus på att kontrollera bland annat kryptovalutor. "Vi vet att det är ett område som är svårt att deklarera", säger Emelie Köhn, sektionschef på Skatteverket.

Enligt Skatteverket handlar det oftast om oavsiktliga fel, men ibland kan de även vara avsiktliga. "Man kan ha gjort många försäljningar och köp så det är stor risk för fel, därför är det viktigt att man sparar underlag", fortsätter Emelie Köhn.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt