Här är den gemensamma faktorn för fonderna som presterar allra sämst
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Här är den gemensamma faktorn för fonderna som presterar allra sämst

Här

En analys av vilka fonder som presterat sämst under ett, tre och fem år visar tydligt på riskerna med fonder som fokuserar på en enda marknad. I en bloggpost belyser Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, de fonder som haft den svagaste utvecklingen. En slutsats är att smala, nischade fonder kan vara extra utsatta under vissa perioder.

  • Förnyelsebar energi och Kinafonder har haft det tufft senaste året.
  • Smala fonder kan gå väldigt dåligt om den specifika marknaden vacklar.
  • Högre avgift på aktivt förvaltade fonder är inte alltid en garanti för bättre resultat.

Enligt analysen har fonder som fokuserar på en enda bransch eller ett enda land visat sig vara särskilt riskfyllda. Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, belyser hur dessa fonder presterat under de senaste åren. Enligt Bratt är det ingen överraskning att smala fonder, med sitt nischade fokus, kan gå väldigt dåligt under vissa perioder.

Förnyelsebar energi och Kinafonder under press

Förnyelsebar energi har haft en svår tid det senaste året, konstaterar Bratt. Många bolag inom denna sektor har varit under press. Kinas ekonomi har drabbats av konjunktursvackor, en skakig fastighetssektor och politisk inblandning, vilket gjort att Kinafonder haft det tufft. Östeuropafonder har också påverkats negativt, främst på grund av kriget i regionen.

Smala fonder med nischat fokus kan prestera bra under andra perioder, men när sektorn de investerar i går dåligt, så följer fonden samma bana. Detta innebär inte nödvändigtvis att förvaltaren är dålig på sitt jobb, ofta finns det få alternativ till de investeringar som kan göras inom en specifik sektor.

Avgifter och aktiv förvaltning

Bratt understryker också att högre avgifter för aktivt förvaltade fonder inte automatiskt innebär att dessa fonder presterar bättre. Människor bakom förvaltningen innebär högre kostnader jämfört med passivt förvaltade indexfonder. Problemet är att aktivt förvaltade fonder inte alltid lyckas slå sitt passiva index, vilket är varför ekonomer ofta varnar för fonder med avgifter över 1 procent.

För smala fonder med nischad inriktning finns det dock inte alltid passiva alternativ, och förvaltaren kan ha svårt att parera nedgångar i den specifika sektorn. Bratt rekommenderar därför att sådana fonder endast ska utgöra en mindre del av en bredare och mer diversifierad portfölj.

För att säkerställa att en fond är aktivt förvaltad bör investerare kontrollera att fondens innehav och avkastning över tid skiljer sig från dess jämförelseindex. Detta kan vara ett litet detektivarbete, men det är viktigt för att se till att fonden verkligen förvaltas aktivt.

Läs mer hos Nordnet.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Nordnet

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Nordnet

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt