Här är nya "Magnificent 7" – om man bara får välja AI-aktier
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Här är nya "Magnificent 7" – om man bara får välja AI-aktier

Här

Stora teknikinriktade företag som Nvidia, Microsoft och Meta Platforms dominerar AI-landskapet. Men det finns även andra aktörer som Advanced Micro Devices, Taiwan Semiconductor Manufacturing, Adobe och Deere som förtjänar uppmärksamhet. Varför dessa företag? Vi tar en titt på hur dessa sju företag har positionerat sig som möjliga investeringsmöjligheter inom AI men från olika branscher. Detta är "Magnificent 7, AI-versionen".

  • Nvidia, Microsoft och Meta Platforms fortsätter att vara dominerande aktörer inom AI-sektorn.
  • Advanced Micro Devices, Taiwan Semiconductor Manufacturing, Adobe och Deere kan vara andra företag att hålla koll på inom området.

Nvidia och deras satsning på datacenter

Nvidia, som ofta associeras med AI-boomen, växer mestadels tack vare försäljning till datacenter. Deras teknik ger den snabbare och säkrare processorkraft som behövs för att stödja komplexa AI-lösningar. Även om en avmattning i efterfrågan från datacenter kan utgöra en risk, är detta osannolikt om AI-investeringarna nu betalar sig för Nvidias kunder, som alla tror och hoppas på.

Meta Platforms och deras AI-drivna engagemangsstrategi

Meta använder AI för att öka användarengagemanget, förbättra sina algoritmer och bättre anpassa annonser till sina besökare. Tack vare Metas investeringar i AI, har Instagram blivit en av de mest värdefulla digitala plattformarna i världen.

För att citera Nvidias CFO, Colette Kress från Q4 rapporten:

"Företag inom allt från söktjänster till e-handel, sociala medier, nyheter och videotjänster samt underhållning använder AI för sina rekommendationssystem som är baserade på djupinlärning. Detta förbättrar kundengagemanget, annonskonverteringen och klickfrekvensen för t.ex annonser. Meta nämnde i sin senaste kvartalsrapport att mer exakta förutsägelser och förbättrad annonsörsprestanda bidrog till en betydande acceleration av deras intäkter."

Detta skriver Yahoo Finance.

Microsoft och deras AI-förbättrade lösningar

Microsoft har visat hur AI kan förbättra prestanda och påskynda tillväxt även för befintliga lösningar. Med sina många AI-drivna verktyg, som Microsoft Copilots för Microsoft 365 och Azure AI, har företaget lyckats förbättra sina produkter utan att bryta mot vad som redan fungerar. Detta har gjort att företaget har kunnat investera i AI, finansiera sin långsiktiga tillväxt och fortfarande ha gott om kassaflöde för att köpa tillbaka aktier och höja sin utdelning.

John Deere satsar på AI

Traktorföretag med en AI-strategi

Utöver dessa företag finns det också andra aktörer inom AI-sektorn, som Advanced Micro Devices, Taiwan Semiconductor Manufacturing, Adobe och Deere, som visar sig vara lovande investeringsmöjligheter med lite olika inriktning.

Du kanske undrar hur vi gick från aktier inom snabbväxande teknikföretag till ett traktorföretag som Deere. Deere är en dold AI-satsning och har varit det ett tag nu.

Deere lanserade sin smarta strategi redan 2022. Och den har redan börjat påverka företagets resultat positivt. Företaget satsar på att jordbruket kommer att bli allt mer automatiserat i framtiden. Exempel på detta skulle kunna vara automatiserad plantering med optimalt avstånd mellan grödorna, preciserad användning av gödsel och var den bör appliceras, samt till och med en helt autonom traktor.

Oavsett om du väljer att investera i välkända jättar som Nvidia eller i företag med ett mer oväntat fokus på AI som Deere, är det tydligt att företag från alla branscher satsar på AI för att påskynda tillväxten. Det viktiga är att investera i det du förstår och med ett långsiktigt tänk.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Nvidia

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt