9 % årlig avkastning sedan 2018 – Diversifiera portföljen genom att låna ut pengar till lönsamma växande nordiska bolag
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikeln är ett annonssamarbete

9 % årlig avkastning sedan 2018 – Diversifiera portföljen genom att låna ut pengar till lönsamma växande nordiska bolag

9

Under de senaste 12 månaderna har den amerikanska börsen fallit med nära 8 %. Samtidigt söker sig fler investerare till lokala marknader.

Under första kvartalet 2023 landade vår snittränta på 11,5 %, och totalt har vi levererat en avkastning efter förluster och kostnader på 9 % årligen sedan 2018", säger Andreas Standhagen, Kreditanalytiker på FundingPartner.

Genom FundingPartner har du som investerare möjlighet att låna ut pengar till lönsamma växande nordiska bolag i behov av kapitaltillskott.

"Affärsmodellen är enkel, du tillåts diversifiera din portfölj genom att komplettera med investeringar i projekt som erbjuder fasta ränteutbetalningar", säger Strandhagen.

Under årets första kvartal 2023 förmedlades 60 projekt via FundingPartner och tillsammans reste ett nordiskt nätverk bestående av över 18 000 investerare närmare 300 miljoner kronor.

"Många har nog fått en tankeställare de senaste 12 månaderna och insett att det inte finns någon riskfri avkastning, samt att det ofta lönar sig att investera i något man förstår. Många har därför börjat investera i lån till nordiska företag, då det handlar om mer lokala investeringar", säger Strandhagen.

Diversifiering genom fastighetsprojekt samt små- och medelstora företag

Inom lånefinansiering har fastighetsinvesteringar länge dominerat. FundingPartner är inget undantag och vill fortsätta främja nybyggnation i Norden.

"Fastigheter är en bransch som många har en relation till och förstår sig på. De flesta fastighetslån har oftast pant i fastigheten som utgör en handgriplig form av säkerhet där investeraren enkelt kan få en uppfattning om risken och värdet av säkerheten som ligger till grund för projektet", säger Strandhagen.

Vid sidan av fastighetsprojekt arbetar FundingPartner även med finansiering till lönsamma små- och medelstora bolag. Detta ger vidare en möjligheten att diversifiera sig mellan olika typer av projekt på FundingPartners plattform.

"Vår erfarenhet är att det finns många växande, men lönsamma, mindre bolag som har svårt att få tillräckligt kapital via traditionell bankfinansiering. Detta är generellt en utmaning inom branscher som IT eller konsultverksamhet, där bolaget generellt har en liten andel fysiska tillgångar. Det som skiljer oss från en typisk bank är att vi utvärderar bolagen case by case, vilket möjliggör en heltäckande riskutvärdering av bolaget och huruvida deras lånebehov är rimligt", enligt Strandhagen.

Keditanalys utgör stommen

Det som är viktigast för oss är grundlig kreditanalys. Vi har ett dedikerat kreditteam som noggrant utvärderar var case innan vi går vidare med det. Totalt publicerar vi ca. 8 % av de projekt som ansöker och flertalet av våra kunder är återkommande låntagare, vilket jag tycker är ett bra kvitto på det arbete vi gör tillsammans med låntagarna", fortsätter Strandhagen.

FundingPartner presenterar var case utförligt på plattformen och redogör projektets styrkor respektive svagheter. Informationen publiceras för investerare innan lånet öppnar i syfte att erbjuda möjligheten att läsa in sig ordentligt på caset. På så vis hinner man ta del av vital information i syfte att fatta ett grundligt beslut kring huruvida investeringen ligger i linje med ens personliga strategi eller ej.

"Trots att räntemarknaden om sistone haft sina utmaningar ser vi fortfarande en stor potential framgent. Vi fortsätter arbeta med en beprövad modell vi vet fungerar och vill fortsätta matcha bolag med investerare som ser potentialen", avslutar Strandhagen.

Fakta om FundingPartner

- FundingPartner grundades år 2017 och har haft över 120 % tillväxt de senaste två åren.

- Under samma period har räntenettot varit 9,5 % i genomsnitt för investerare efter kreditförluster på under 0,4 %.

- FundingPartner har över 18 000 skandinaviska investerare anslutna till sin plattform och har sedan start till och med slutet av Q1 2023 förmedlat 486 lån inom ett flertal branscher.


Kom ihåg att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning och att alla investeringar kan resultera i förlust.

Läses av andra just nu

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt