Här utvecklas Europas första uranproduktion: "producera 200 ton per år"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Här utvecklas Europas första uranproduktion: "producera 200 ton per år"

Här

Det finska företaget Terrafame står på tröskeln till att bli först i Europa med kommersiell produktion av uran. Med en växande efterfrågan på kärnkraft och energi, är företaget redo att ta upp kampen med stora aktörer som Kazakstan och Kanada.

  • Terrafame väntar på sista godkännandet från finska strålsäkerhetsmyndigheten.
  • Produktionen förväntas nå 200 ton uran per år till 2026.
  • Uranproduktionen förväntas bidra med cirka 25 miljoner euro per år.

Väntar på klartecken

Terrafame, som ligger i norra Finland nära Sotkamo, är redo att påbörja uranproduktionen så snart den finska strålsäkerhetsmyndigheten Stuk ger sitt slutliga godkännande. Företaget inledde ansökningsprocessen redan 2018 och hoppas kunna starta produktionen i juni, skriver Dagens Industri.

”Vi startade ansökningsprocessen 2018. Att bryta och producera uran är mycket strikt reglerat med långa tillståndsprocesser,” säger Veli-Matti Hilla, hållbarhetschef på Terrafame.

Återupptagna uranplaner

För mer än ett decennium sedan lade Terrafames föregångare grunden för att addera uran till de andra metaller som bryts på anläggningen. Efter en konkurs tog Terrafame över och beslöt att återuppta planerna på uranproduktion. Av de ursprungliga investeringarna återstår nu cirka 20 miljoner euro för att färdigställa projektet.

På de 2.000 hektar där aktiv industridrift redan pågår arbetar 850 anställda samt lika många på kontrakt. Här bryts nickel, zink och kobolt, och uran har funnits naturligt som en biprodukt i produktionsprocessen.

”Genom att ta hand om uranet undviker vi spill och gör gruvbrytningen så effektiv och ekonomiskt hållbar som möjligt. Och även om det bara är små mängder uran per kilo handlar det om stora volymer,” säger Seppo Voutilainen, vd för Terrafame.

Produktion av 200 ton uran per år

Produktionen av uran kommer att skalas upp för att nå 200 ton per år till 2026, vilket motsvarar cirka 20 procent av Finlands nuvarande efterfrågan. Uranet kommer att exporteras för vidare bearbetning och användning i kärnenergi, både i Finland och internationellt.

”Inga kontrakt är på plats ännu, men vi hoppas att uranet ska stanna i Finland,” säger Seppo Voutilainen.

Trots att uranproduktionen endast utgör ett par procent av Terrafames förväntade försäljning, bedöms den generera cirka 25 miljoner euro per år. Företagets nuvarande plan för uranbrytning sträcker sig fram till 2051, och de har planer på att använda grön el och grön vätgas för att göra processen mer hållbar.

Spotpriset för uran ökade med nära 80 procent mellan juli 2023 och januari 2024, vilket gör det särskilt intressant för investerare och aktörer inom energisektorn, avslutar Dagens Industri.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt