Haussen är formellt här: Kraftiga kursrusningar i veckans IPO:er
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Haussen är formellt här: Kraftiga kursrusningar i veckans IPO:er

Haussen

Halvledarföretaget Astera Labs gjorde en imponerande entré på Nasdaqbörsen i USA, med en uppgång på över 70 procent i samband med onsdagens notering. Företaget, vars kunder inkluderar Amazon, Nvidia, AMD och Intel, är nu värderat till närmare 99 miljarder kronor. Igår gjorde även Reddit debut, vars aktien avancerade med 48 procent, och idag noterades Karnell på Stockholmsbörsen och bjöd investerarna på en riktigt succé!

  • Astera Labs aktie rusade med 76 procent vid sin börsdebut på Nasdaq.
  • Reddits aktie rusade med 48 procent vid sin börsdebut på Nasdaq.
  • Här i Svergie fick vi idag också se Karnell rusar över 50 procent i premiärhandeln på Nasdaq Stockholm.

Astera Labs, som grundades 2017 av tidigare chefer från Texas Instruments, är ett halvledarbolag specialiserat på chip för anslutning av datacenter till moln- och AI-infrastrukturföretag. Aktien öppnade på 52,56 dollar, vilket var betydligt över introduktionskursen på 36 dollar, och nådde som högst 63,50 dollar innan den stabiliserades till 62,03 dollar vid dagens slut. Detta motsvarar en uppgång på 72,3 procent jämfört med introduktionskursen.

Kursen fortsatte också högre under torsdagens handel.

Detta skriver CNBC, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Amazon bland Astera Labs stora kunder

En av de stora vinnarna på Astera Labs framgångsrika börsdebut är Amazon, som inte bara är en stor kund till företaget utan också en betydande aktieägare. Enligt CNBC sitter Amazon på aktier och optioner i Astera Labs värda 144 miljoner dollar.

Med en stark start på Nasdaq och en imponerande kundlista har Astera Labs redan etablerat sig som en betydande aktör inom halvledarindustrin. Vi på Börskollen ser fram emot att följa företagets fortsatta utveckling.

Reddit rusade 48 procent i börspremiären

Som vi tidigare rapporterat om gjorde också sociala mediebolaget Reddit debut under gårdagen och även den aktien steg kraftigt och stängde med en uppgång om 48,4 procent. Aktien handlas under kortnamnet "RDDT". Bolaget plockade in runt 519 miljoner dollar genom noteringen.

Det är första gången sedan Pinterest noterade sig 2019 som ett socialt mediebolag gått till börsen. Kursen stängde på 50,44 dollar vilket ger Reddit ett marknadsvärde om runt 9,5 miljarder dollar, rapporterar CNBC.

Under 2023 omsatte bolaget 804 miljoner dollar (666,7) med en förlust om 90,8 miljoner dollar, jämfört med förlusten om 158,6 miljoner dollar 2022.

Karnell rusar över 50 procent i premiärhandeln

Industriteknikbolaget Karnell började i dag den 22 mars att handlas på Nasdaq Stockholm. B-aktien handlas på segmentet Smallcap med kortnamnet KARNEL B.

Erbjudandet att teckna aktier i nyintroduktionen blev kraftigt övertecknad och bolaget får mer än 25 000 nya aktieägare. Teckningskursen fastställdes till 30 kronor per aktie, vilket var i toppen av det aviserade intervallet på 26 till 30 kronor per aktie.

"Det stora intresset hoppas vi är ett kvitto på att vi gör rätt saker, att vi har valt det här smala tematiska fokuset på industriteknikbolag och att folk uppskattar att vi är tydliga med vad vi gör", säger Karnells vd Petter Moldenius till Finwire.  

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Astera Labs

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt