Heta chipbolaget: Därför är världen beroende av gamla chip från Kina
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

Heta chipbolaget: Därför är världen beroende av gamla chip från Kina

Heta

Christophe Fouquet, vd för ASML, påpekar att den globala efterfrågan på äldre generationens chip, som Kina investerar i, ökar. Detta gäller särskilt för bilindustrin som är beroende av dessa chip. Samtidigt uttrycker Fouquet oro för att västerländska företag inte investerar tillräckligt i denna teknologi.

  • Den globala efterfrågan på äldre chip ökar dramatiskt.
  • Kinesiska chipföretag ökar sin produktionskapacitet betydligt.
  • Västerländska företag investerar inte tillräckligt i äldre chipteknologi.

Det är i en intervju med den tyska tidningen Handelsblatt som Christophe Fouquet, vd för ASML, understryker vikten av så kallade "legacy chips" som kinesiska chipproducenter nu satsar på. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Bilindustrins behov av äldre chip

Fouquet, som tog över som vd för ASML i april, förklarar att bilindustrin, särskilt den tyska, är i stort behov av dessa äldre chip, som tillverkas med enklare och mer välbekanta teknologier. Detta är en viktig intäktskälla för ASML och andra företag inom branschen.

Kinas ökande produktion

På grund av restriktioner från USA på mer avancerad teknologi, expanderar kinesiska företag sin kapacitet att producera dessa äldre chip. Detta har lett till västerländska farhågor om en potentiell långsiktig överproduktion. Enligt siffror från branschorganisationen SEMI kommer kinesiska chipföretag att öka sin kapacitet med 14 procent till 2025, vilket är mer än dubbelt så snabbt som resten av världen.

Oro över västerländska investeringar

Fouquet uttrycker oro över att västerländska företag inte satsar tillräckligt på att tillverka dessa chip, trots den ökande globala efterfrågan. "Europa kan inte ens täcka hälften av sina egna behov," säger Fouquet. Han påpekar att det inte tjänar något till att förhindra någon från att producera något som behövs, om det inte finns några alternativ.

Vi på Börskollen kommer att fortsätta följa utvecklingen inom chipindustrin och hur västerländska företag svarar på denna ökande efterfrågan på äldre generationens chip.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om ASML

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien ASML

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt