Höga kostnader slår hårt mot bostadsbyggandet
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Höga kostnader slår hårt mot bostadsbyggandet

Höga

Byggkostnaderna har på tre år ökat med över 30 procent. Det bidrar till kompakt mörker för bostadsbyggandet, enligt en ny indexrapport.

Samtidigt som byggkostnaderna skenar råder också ett dystert försäljningsläge för nya bostäder, konstaterar SBAB Booli Housing Market Index (HMI) i sin redovisning av utfallet för fjärde kvartalet 2023. Den genomsnittliga försäljningstiden för de bostäder som ändå säljs ligger på över ett år, skriver SBAB i ett pressmeddelande.

Den höga inflationen och de markant högre räntorna har slagit hårt mot den köpkraftbaserade efterfrågan på nya bostäder.

"Rasande försäljning har fått bostadsbyggarna att dra i handbromsen. Trots nedgången i efterfrågan ser vi nu att nedgången i bostadsbyggandet är så stor att det på många håll överstiger minskningen i efterfrågan", säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i pressmeddelandet.

Han tror att det kommer att ta tid innan det sker en större uppgång i försäljningen av nya bostäder och bostadsbyggandet växlar upp igen. Det är dock inte helt nattsvart.

"Fortsatt sjunkande inflation och förväntningar om kommande räntesänkningar är ändå en liten ljusglimt, liksom att bygginflationen har fortsatt att falla", säger Boije.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt