Höjda elnätsavgifter för svenska villaägare – upp till 21 procent
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Höjda elnätsavgifter för svenska villaägare – upp till 21 procent

Höjda

Samtliga de tre största elnätsbolagen i Sverige, med nästan 3 miljoner kunder, har nyligen höjt sina avgifter, vilket innebär att många svenska elkonsumenter nu får räkna med högre elnätskostnader. Bland annat har Vattenfall, Eon och Ellevio gjort betydande höjningar av sina avgifter.

  • Samtliga de tre största elnätsbolagen i Sverige, Vattenfall, Eon och Ellevio, har höjt sina avgifter.
  • Höjningarna beror på den höga inflationen, ökade priser på elnätsutrustning, stigande räntor och en hög efterfrågan på kapacitet för energiomställning.
  • Prishöjningarna är olika för olika regioner och bostadstyper.

Från och med den 1 januari 2024 har Vattenfall höjt sina elnätsavgifter med i genomsnitt 12 procent för sina nästan 1 miljon kunder i Sverige. Eon, med tysk ägarbakgrund och en av de största ägarna av elnät i Sverige, höjde sina avgifter med i genomsnitt 9 procent från årsskiftet.

Orsaker till höjningarna

Enligt Patric Elmén, presschef på Eon Sverige, beror höjningarna bland annat på den höga inflationen, ökade priser på elnätsutrustning, stigande räntor och en stor efterfrågan på kapacitet för energiomställning. Elmén tillägger att prisförändringarna varierar beroende på region.

Detta rapporterar Dagens Industri om.

Höjningarna varierar

Eon rapporterar att den genomsnittliga höjningen med 9 procent jämförs med prisnivån den 1 januari 2023. Men jämfört med december förra året och flera månader innan dess, blir de nya prishöjningarna för många av Eons kunder mycket högre.

Årskostnaden för många villor i Eons område Syd ökar i år med 21 procent, och med 23 procent i Stockholm. I Nord ökar årskostnaden med 3 procent för motsvarande villa. För lägenhetskunder ökar årskostnaden med 14 procent i södra Sverige, 16 procent i Stockholm och 2 procent i Nord, jämfört med prisnivån precis före höjningen vid årsskiftet.

Ellevio, en annan av de stora aktörerna inom elnät i Sverige, har också höjt sina avgifter. Den genomsnittliga ökningen är 2 procent, vilket är betydligt lägre än för både Vattenfall och Eon. Dock får Ellevios villakunder en höjning med cirka 7 procent, medan lägenhetskunderna får sina avgifter sänkta med -25 procent.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt