Hot och slavlöner bakom viner sålda i Sverige
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Hot och slavlöner bakom viner sålda i Sverige

Hot

De säljs på Systembolaget och landar kanske i ett glas nära dig i sommar. Men produktionskedjan kantas av diskriminering, hot om våld och undermåliga arbetsförhållanden, visar en granskning av flera vingårdar i Sydafrika.

Löner som det inte går att leva på. Giftiga bekämpningsmedel. Mögel och asbest i arbetarbostäder. Fackliga företrädare som vågat framföra klagomål – och besvarats med hot om våld.

Bilden som framkommer i ideella Swedwatchs granskning av fyra stora vingårdar i Sydafrika är dyster – och bekräftar vad som framkommit i ett antal tidigare granskningar av den sydafrikanska vinindustrin.

"Det är väldigt oroande vittnesmål som vi har fått ta del av, inte minst diskrimineringen av, och hoten mot, de fackligt aktiva och att arbetare exponeras för farliga kemikalier", säger Alice Blondel, kanslichef på Swedwatch, i ett pressmeddelande.

Våld vanligt förekommande

Alla granskade gårdar ligger i Västra Kapprovinsen och är kopplade till producenter vars viner säljs på Systembolaget. Rapporten baseras på intervjuer med 19 arbetare utförda av Swedwatchs lokala partner ILRIG (The International Labour Research and Information Group).

I intervjuerna framkom bland annat att fackliga företrädare som klagat på levnads- och arbetsförhållanden hotats av gårdens ägare – som dessutom försökt övertala andra anställda att använda våld mot fackföreträdarna.

"Tyvärr är våld, eller hot om våld, mot lantarbetare alltför vanligt förekommande", säger Shawn Hattingh, forskningsledare på ILRIG, i pressmeddelandet.

Systembolaget svarar

Samtliga intervjuade sade sig ha svårt att försörja sina familjer på lönerna från vingårdarna. De flesta betalades strax över en euro per timme, enligt rapporten. Dessutom präglades arbetarnas bostäder och arbetsmiljö av en rad hälsorisker: mögel, fukt, asbest och farliga bekämpningsmedel förbjudna inom EU.

Vittnesmålen visar att de åtgärder som Systembolaget hittills vidtagit för att uppfylla sina skyldigheter enligt internationella riktlinjer har varit otillräckliga, konstaterar Swedwatch. Organisationen kritiserar även bristen på transparens i leverantörskedjan.

Systembolaget har tagit del av rapporten. De säger sig vara medvetna om problemen som skildras och uppger att de arbetar kontinuerligt med frågorna, enligt Swedwatch.

Fakta: Swedwatch

Swedwatch är en ideell och politiskt obunden researchorganisation. Organisationens mål är att företag, investerare och stater ska ta ansvar för mänskliga rättigheter och miljö och att rättighetsinnehavare kan göra sina röster hörda.

Sedan 2003 har Swedwatch gjort utredningsarbete i över 40 länder och publicerat fler än 100 rapporter om företags påverkan inom olika sektorer när det gäller mänskliga rättigheter och miljö.

Swedwatchs arbete grundar sig på internationellt erkända ramverk inom mänskliga rättigheter och miljö, på internationella konventioner och på andra frivilliga ramverk.

Källa: Swedwatch

Källa: Mia Holmberg Karlsson/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt