Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Hur finansappar har förändrat den onlinebaserade handeln

Dagarna då man var tvungen att besöka en fysisk mäklare eller bank för att investera i aktier, fonder eller andra finansiella instrument är över. Allt som numera krävs är en mobiltelefon, ett handelskonto och en internetanslutning.

Detta har öppnat upp för många nya möjligheter för handlare runt om i världen. Numera har fler än någonsin tillgång till de finansiella marknaderna, främst tack vare att det är betydligt mer tillgängligt och enklare att ta sig in på marknaden. Det är även billigare, och informationen är lättare tillgänglig för de som är intresserade.

Finansapparna har gjort det enklare att genomföra handel och transaktioner online

Det går inte förneka att det är betydligt enklare att genomföra transaktioner i dagens moderna samhälle. Förr var man antingen tvungen att besöka banken eller mäklaren för att genomföra en order, alternativt ringa eller skicka post/fax. Detta var väldigt tidskrävande, men gjorde även att många affärer blev fördröjda eller gick i stöpet.

Numera krävs det endast en mobiltelefon eller liknande enhet, tillsammans med ett handelskonto och internetuppkoppling. Detta har bidragit med många olika fördelar, t.ex. att handlare får möjlighet att genomföra affärer dygnet runt, samt att det är betydligt enklare att både sälja och köpa tillgångar online.

Nedan är några av de viktigaste fördelarna med finansapparna:

De är tillgängliga dygnet runt

Apparna är öppna dygnet runt, vilket gör att du kan lägga dina ordrar när som helst. Det är dock inte säkert att transaktionerna genomförs direkt, men du kan åtminstone lägga dina ordrar 24 timmar om dygnet, alla dagar om året. De flesta marknader har dock vissa öppettider, t.ex. under vardagar eller liknande.

Hos vissa tjänster kan du till och med använda funktioner som gör att dina affärer genomförs under en viss tid på dygnet.

Lägre avgifter

En annan stor fördel med de finansiella apparna är att avgifterna pressas rejält. Arbetsbördan är betydligt lägre, vilket gör att priserna på avgifterna sjunker. Det blir även betydligt mindre administration för företagen som erbjuder dessa tjänster.

Vissa aktörer erbjuder till och med kostnadsfria transaktioner, åtminstone upp till vissa nivåer. Detta är en av de stora fördelarna med de digitala alternativen på marknaden.

Därmed är det inte bara betydligt smidigare att använda finansiella appar för att genomföra transaktioner, det är i många fall även betydligt billigare.

Bidrar med nödvändig information

Nuförtiden bidrar många finansiella appar även med relevant information. Här uppdateras det ständigt med de senaste nyheterna om vad som händer på marknaden, men många tjänster erbjuder även finansiella verktyg som diagram, grafer och liknande.

Du kommer ibland även att hitta forum där du kan chatta med andra medlemmar, vilket gör att du får en större insikt för vad som händer inom vissa företag, marknader eller sektorer.

Hur du genomför transaktioner på ett säkert sätt online

Nedan är några tips för hur du genomför transaktioner på ett säkert sätt online:

Använd en VPN

Att använda en VPN är ett bra sätt för att skapa ett extra lager av säkerhet online. Tjänsten krypterar trafiken mellan din enhet och omvärlden, vilket gör att säkerheten ökas rejält. Detta gör t.ex. att hackare får det svårare att få tag i dina uppgifter, men gör även att det blir betydligt svårare att spåra dig.

Detta är alltid viktigt, men blir extra viktigt när du hanterar känsliga uppgifter online. När det gäller transaktioner med riktiga pengar blir det sedan ännu viktigare.

Använd endast appar som du litar på

Du bör endast använda pålitliga appar som har bra betyg och som därmed går att lita på. Det finns många kriminella aktörer på marknaden, därmed är det viktigt att du forskar lite i vilka appar som är säkra och inte. De flesta större banker erbjuder egna handelsappar, vilket kan vara ett bra ställe att börja på om du vill ge dig in på de finansiella marknaderna.

Annars kan du alltid vända dig till de mest kända aktörerna på marknaden. Dessa går lätt att hitta med en simpel sökning på internet.

OBS! Kom ihåg att handel med finansiella instrument som aktier, fonder och liknande medför risker. Priserna kan både stiga och sjunka i värde. Det är därmed inte säkert att du får tillbaka dina investerade pengar.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Populära ekonominyheter

Nyhetsbrev

Senaste nytt