Hur har det ökande mobilanvändandet påverkat aktieinvesteringar?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Hur har det ökande mobilanvändandet påverkat aktieinvesteringar?

Mobilanvändandet har ökat i takt med teknikens utveckling och mobiltelefonens prestanda. Mobiltelefonen är en förhållandevis ung uppfinning som fick sitt stora genomslag på 1990-talet. Många branscher har utnyttjat denna utveckling som exempelvis aktiemarknaden och spelbolagen. Spelbolagen har de senaste åren gjort en satsning på mobiltjänster för att kunna erbjuda sina kunder mobilappar som ligger rätt i tiden.


Att använda mobilen till vardagliga saker har blivit en självklarhet i takt med det ökande mobilanvändandet vilket är något som spelbolagen har tagit vara på då de erbjuder tjänster som slot-spel på expekt casino mobile direkt i mobilen. Idag är mobiltelefonen självklar i fickan hos i stort sett alla människor i västvärlden. Mobilen fungerar idag långt ifrån bara till att ringa med, utan har utvecklats till en smartphone som kan göra i stort sett allt en dator kan prestera.

I takt med att mobilen och tillhörande applikationer har utvecklats har även konsumentens tillgång och efterfrågan av olika tjänster förändrats. Nuförtiden kan du ta upp telefonen för att betala dina räkningar, närvara vid digitala möten och träningsappar som påminner dig om dina dagliga vanor. Mobilanvändandet har även påverkat hur vi hushållar med vår ekonomi. Att ständigt kunna vara medveten om saldo, räkningar och lön - har inneburit att svenskar använder mobilen till aktieinvesteringar. Enligt Aftonbladet tittar fyra av tio svenskar i mobilen under natten. Denna vana är en följd av bra mobilapplikationer, billigare telefoner och tillgängligheten till internet. Mobilens självklara roll i våra liv har fått en naturlig följd att fler och fler använder mobilen till att sälja och köpa aktier eller spara i fonder.

Svenskar sparar mest i världen

Sverige är det land i världen där befolkningen sparar mest i fonder. Hela 8 av 10 personer sparar i fonder och förra året hade svenskarnas fondförmögenhet ökat till totalt 182 miljarder kronor. Intresset till att spara i fonder och aktiefonder kan kopplas till en rad orsaker. En orsak är att väldigt många har blivit medvetna om börsens effekter och har en tillit till att pengarna kommer öka i en positiv trend. En annan orsak är den tekniska tillgängligheten. Idag är lätt att placera och spara i aktier genom att använda mobiltjänsterna som bankerna erbjuder.

Storbankerna har idag ett utbud av tjänster för aktieplanering och fondsparande. Två exempel på banker som satsat stort på mobiltjänster är Nordnet och Avanza. Nordnet är Sveriges största nätmäklartjänst och täcker allt från lån till sparande. Banken erbjuder allt ifrån långsiktigt sparande till daglig aktiehandel och är anpassad för både Android samt iOS. Den andra banken som erbjuder finansiella tjänster via mobilen är Avanza. Banken blev utsedd till årets bank 2019 av Privata Affärer. Avanza har en applikation som fungerar för Android och iOS, där hittar du tjänster, utbildningsmaterial och podcasts.

Mobilens påverkan på aktiehandeln kan sammanfattas ordet tillgänglighet. Bara genom att ladda ner bankens applikation är det möjligt med enbart några enkla steg köpa och sälja aktier oavsett var man befinner sig i världen. Tillgängligheten via mobilen har även inneburit att konsumenten ständigt kan övervaka marknaden och ha en insikt i hur börsen utvecklas.

Svenskar mobilvanor och vad det har inneburit

Enligt den årliga mobilundersökningen använder svenskarna sin mobiltelefon i genomsnitt 3 timmar om dygnet varje dag. Enligt Pamela Davidsson, statiskchef på IIS, visar undersökningen vilken viktig roll mobiltelefonen har fått i våra liv. Igenomsnitt använder människor 15 applikationer om dagen och pratar i telefon cirka 16 minuter. De populäraste applikationerna är BankID, Facebook, Youtube, Swish och Instagram. Att använda mobilen enbart till att ringa till vänner och familj är numer ett minne blott. Givet kan man fortfarande göra detta men mobilen har idag en central roll för att livet ska fungera.

Avslutningsvis kan man konstatera att mobilanvändandet har haft en stor påverkan på aktieinvesteringar. Bankernas utbud av bra applikationer som möjliggör för kunderna att köpa, sälja och konsumera information om börsen har lett till en ökad kunskap och att fler svenskar idag äger fonder och aktier. Sverige är det landet i världen som sparar mest i fonder där runt 8 av 10 svenskar har någon typ av sparande i fonder. Mobilvanorna har förändrats i takt med att mobilerna numer är självklar roll i människor liv.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt