Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Hur

Hur investerar man i aktier med hävstång?

Att investera i aktier är någonting som har blivit allt mer populärt bland svenskarna under senare år och även om börsen har åkt en del smällar under 2022 så är intresset fortfarande tämligen högt. Att investera i aktier och fonder är det mest tillgängliga sättet för en privatperson att över tid bygga upp ett större kapital.

Investeringar och aktier är någonting som tar en livstid att bemästra och även om det finns en hel del saker som enbart går att lära sig genom att pröva sig fram är det alltid klokt att känna till alla de verktyg som finns i en investerares verktygslåda för att över tid förbättra avkastning. I den här texten kommer vi att gå igenom vad det innebär att investera i aktier (eller fonder) med hävstång, varför det görs, samt vilka risker som finns associerat med att använda dig av en hävstång.

Precis som med alla investeringar så är det viktigt att du förstår vad du ger dig in på, samt att du har gjort en riskanalys och känner dig bekväm med dina beslut. Det är alltid ens eget ansvar när man investerar, och det bästa sättet att undvika större förluster är genom att vara mer påläst. Om du vill läsa mer kring investeringar som helhet kan InvestoRunner vara en resurs att vända sig till.

Vad är en hävstång i när man handlar aktier?

En hävstång när man investerar i aktier innebär att man köper aktier för mer kapital än vad man har tillgängligt. Detta görs allt som oftast genom belåning, antingen genom ens nätmäklare eller genom sin bank. Man lånar då helt enkelt pengar som man sedan använder för att köpa aktier till sin portfölj. Det går även att handla i certifikat med hävstång, någonting som gör att man inte behöver låna pengar för att kunna genomföra en affär med hävstång. Tänk dock på att noggrant läsa på kring detta.

Ett exempel på hur hävstång fungerar är som följer: En investerare lånar 10 000 kronor av sin nätmäklare för att använda till att köpa aktier. Utöver dessa lånade 10 000 kronor så har investeraren också 10 000 kronor av sina egna pengar att använda i affären. På så sätt så har investeraren dubblat sin egen köpkraft och köper aktier för 20 000 kronor.

Sex månader senare så har aktien gått upp 20% och investeraren väljer där och då att skala av på risken en smula och säljer aktier för 10 000 för att kunna betala tillbaka sitt lån. Den totala vinsten ligger just nu på 4000, dubbelt så mycket som om investeraren enbart använt sina egna pengar för att köpa värdepappret. Samtidigt så kan det självklart också gå åt andra hållet, och en förlust på 20% kan bli dubbelt så stor.

Att låna pengar till att köpa aktier

Detta är ett tämligen vanligt sätt som går att använda sig av hävstång och är enkelt att förstå sig på.

Som vi pratade om i tidigare så fungerar det precis som vanligt när man ska köpa aktier och det enda extra steget som man behöver gå igenom är att låna pengar. Om du ska låna pengar till att köpa aktier så är det klokast att göra detta genom att vända sig till sin nätmäklare, då det är lättare att få en överblick kring helheten.

Det gäller samtidigt att man har en god förståelse för vilka villkor som gäller på lånet som man tecknar samt hur räntan ser ut. Att låna till allt för hög ränta är någonting som i sin tur kan äta upp den eventuella avkastningen som man gör, och därmed skruva upp risken ännu lite till.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt