Hyra elbil i sommar? Tänk på det här
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

Hyra elbil i sommar? Tänk på det här

Hyra

Räckviddsångest, appar och koll på laddstationer. Det finns en hel del att tänka på om man ska hyra elbil i sommar. - Det är en helt annan grej än att köra en bensindriven bil.

För den som tänker ge sig ut med en elbil i sommar – kanske för första gången – finns det saker att ta i beaktande inför resan.

Katja Runestam Prinzell, rådgivare och samordnare på Riksförbundet M Sverige, säger att man ska titta på batterikapaciteten och jämföra räckvidden – som kan skilja sig mycket åt mellan olika bilmodeller.

På plats på uthyrningsstället tipsar hon om att man ska få en genomgång av hyrbilspersonalen.

– Man ska titta på utrustningen och gå igenom den, för det är ju lite annorlunda att köra en elbil jämfört med en fossildriven bil, säger hon.

Svalka eller räckvidd ?

Om det är varmt ute och man vill ha luftkonditioneringen på kommer man inte lika långt med elbilen, på samma sätt som om man slår på värmen under vintern.

– Allting i bilen drar från samma energikälla, säger Runestam Prinzell.

Nästa steg är att ladda hem olika laddappar, som behövs för att kunna ladda på de olika stationerna. Den största skillnaden mot bränsledrivna bilar är att det inte går att tanka bilen på några minuter och rulla vidare.

– Man måste ta sig tid att planera när man ska köra med elbil, vilket man kanske inte behöver med en fossildriven bil. Man måste ge utrymme för att saker och ting tar tid, säger Cecilia Saberi vid Hertz.

En bra idé är att planera in mat- eller fikastoppen med laddningsbehoven, och passa på att ladda bilen när man i alla fall tar en lite längre paus. Det kan vara värt att se till att det finns möjlighet att ladda bilen när man väljer boende, eller att det åtminstone finns laddstation i närheten.

– På hotell kan det vara dyrare. Oftast är det inte hotellen själva som äger och ansvarar för laddstationerna, utan en extern aktör, säger Runestam Prinzell.

Man ska också kolla om parkeringsavgift tillkommer, så man inte får böter.

Tre olika

Enligt Hertz finns det i dag tre lika stora typer av privatkunder. En del är dem som kört elbil via jobbet, som är vana och gärna väljer elbil. En andra grupp är nyfikna på elbil, och den sista tredjedelen vill absolut inte köra elbil. Den sista tredjedelen kan få det kämpigt framöver.

– Man har ett val att göra. Vi behöver göra en grön omställning som människor, men även vi som företag. Och när vi och bilbolagen fasar ut våra fossildrivna bilar så kommer vi bara ha elbilar kvar, säger Cecilia Saberi.

Fakta: Olika uttag

Totalt finns cirka 40 000 offentligt tillgängliga laddstolpar i Sverige.

Det finns en mängd olika företag som satsat på laddinfrastruktur i Sverige, med sina egna betal- och applösningar, bland annat de stora elbolagen.

Överlägset vanligaste ladduttaget är den så kallade typ 2. Men det finns några andra, och dessutom olika styrkor. Det gäller därför att ha koll på vilken typ ens bil har, så att den är kompatibel med laddstationen i fråga.

Med den svagaste typen av normalladdning (3,6 kW) kan det ta tio timmar att ladda bilen, medan den med högst kapacitet (500 kW) kan det ta så lite som 10–30 minuter.

Källa: Gustav Sjöholm/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt