I väntan på räntesänkning – möbeljätten rustar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

I väntan på räntesänkning – möbeljätten rustar

I

Efter åtta år, nu kan det vara dags för en första räntesänkning. Möbelkedjan Mio är redo. – Vi är framåtlutade, mera offensiva och tar position, säger vd:n Björn Lindblad.

När Björn Lindblad mitt under inflationskrisen tittade i kristallkulan, då var en räntesänkning under andra kvartalet 2024 hans bästa gissning. Nu verkar han också få rätt. På onsdag meddelar riksbankschefen Erik Thedéen nästa räntebesked och från marknadshåll tror en majoritet på en sänkning från nuvarande nivå, 4,00 procent.

Det är i så fall början på vad många tror är en period med räntesänkningar och som väntas innebära ökad konsumtion bland tidigare pressade hushåll.

– Den kortsiktiga effekten kommer nog inte att synas, precis som vi inte såg så mycket när räntorna väl höjdes. Men det kan skapa en psykologisk effekt att "vi är på väg mot godare tider, säger Björn Lindblad.

Från Mios håll har man nu valt att ta position där Björn Lindblad beskriver det som att man nu kalkylerar med tillväxt, inte bara när det gäller möbler utan även heminredning som mattor och belysning.

– Vi har till exempel skruvat upp försäljningen av utemöbler med 10–20 procent i år, även om det inte varit så bra väder hittills så ligger vi betydligt bättre till än tidigare år, säger han om försäljningen.

Starkare efterfrågan

Detta gäller enligt Björn Lindblad inte bara inför sommaren utan även höstsäsongen, för sällanköpsvaror som sängar och soffor kalkylerar man nu med en starkare efterfrågan.

– Vi ser att vi kommer att sälja fler soffor än förra hösten när man vill förnya.

För detaljhandeln och framförallt sällanköpsvaror där möbler ingår har det varit tuffa tider. Mio har dock ridit ur stormen enligt Björn Lindblad och till och med tagit marknadsandelar när framförallt mindre aktörer och nätbaserade sådana fått det allt tuffare.

– Vi stängde vårt räkenskapsår sista april och möter i stort sett föregående års siffror trots att vi stängt två butiker så på jämförbara butiker har vi till och med en liten tillväxt, säger han.

En annan utmaning

I skuggan av räntan finns dock en annan utmaning som kan ha minst lika stor påverkan, enligt Björn Lindblad:

– Den lilla oron jag har är att vi inte vänder sysselsättningskurvan tillräckligt snabbt. Det tror jag också är en psykologisk effekt hos många konsumenter. Hör man att grannar blir arbetslösa på grund av konkurser kan det få samma psykologisk effekt som räntediskussionen, man blir orolig för sitt eget arbete.

Källa: Tobias Österberg/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Mio

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Mio

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt