Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Ica-handlare

Ica-handlare riskerar flera års fängelse

Åklagaren i insiderhärvan kring Ica har lagt fram straffyrkanden och kräver att tio av de 18 åtalade ska dömas till fängelse. Om tingsrätten följer åklagarens linje skulle det leda till de håraste straffen för insiderbrott under det senaste decenniet.

Åklagaren yrkar som mest på fyra års fängelse, vilket är ovanligt hårt för denna brottstyp.

Rättegången har dragit ut på tiden men närmar sig nu sitt slut. Åklagaren Pontus Hamilton har yrkat på att tio av de totalt 18 åtalade ska dömas till fängelse om tingsrätten följer hans linje.

Ovanligt hårda straffyrkanden

"Det längsta straffet vi yrkade är fyra års fängelse för en av dem. Två andra har vi yrkat tre års fängelse för", säger Hamilton. Om dessa straffyrkanden följs, skulle det resultera i de hårdaste straffen för insiderbrott under det senaste decenniet.

Enligt en granskning som Dagens Nyheter nyligen publicerade, har endast 14 av totalt 80 dömda för insiderbrott sedan 2013 fått fängelse. Det högsta straffet under denna period var två års fängelse.

Detta rapporterar DN.se om.

Åklagaren: "Allvarliga brott med stora vinster"

Hamilton motiverar de hårda straffyrkanden med att de åtalade har begått allvarliga brott och gjort stora vinster. En av de åtalade, som åklagaren yrkar fyra års fängelse för, misstänks ha gjort vinster på över tio miljoner kronor. Dessutom har han spritt informationen till andra som i sin tur gjort vinster. "Det säger något om att det här är allvarliga brott, de har gjort stora vinster helt enkelt", slår Hamilton fast.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.