Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

IF

IF Metalls strejk mot Tesla går ut över mindre bilverkstäder

Sedan IF Metall inledde sin strejk mot Tesla har situationen eskalerat och flera oberoende bilverkstäder med kollektivavtal har dragits in i konflikten. Det innebär att krockskadade bilar inte får den hjälp de behöver, vilket påverkar både verkstäderna och deras kunder. Dessutom har fler fackförbund varslat om sympatiåtgärder.

Potentiellt förödande konsekvenser för Teslas partners

Enligt Sven Hivén, styrelseordförande och grundare av Bilskadecenter i Enköping, har strejken skapat en besvärlig situation för oberoende bilverkstäder som servar Teslas bilar säger han till DI.se. Hivén menar att situationen är "olycklig för oss och för kunderna som inte får sina krockskadade bilar åtgärdade".

Det är olyckligt för oss och för kunderna som inte får sina krockskadade bilar åtgärdade

Ytterligare uppgifter, obekräftade ska sägas, har nått Börskollen där minst en underleverantör utöver Bilskadecenter i Enköping har fått sitt kontrakt med Tesla avslutat av Tesla själva här i dagarna. Detta eftersom företaget dragits in i sympatistrejken och då inte blir till någon nytta för biltillverkaren som behöver leta efter andra underleverantörer för att få hjälp med kundernas bilar.

Den här typen av förfarande kan vara problematiskt och få mindre företag, där man är beroende av en större kund, att mer eller mindre gå under om man dras in i den här typen av sympatistrejk och mer eller mindre tvingas in i en situation där man inte får hjälpa kunden i fråga.

Sympatiåtgärder förstärker inverkan av strejken

I händelse av en arbetsmarknadskonflikt har fackförbund och arbetsgivare möjlighet att genomföra sympatiåtgärder för att stödja en av parterna. Det kan handla om en strejk eller blockad som innebär att vissa arbetsuppgifter inte får utföras. Syftet med dessa åtgärder är att förstärka effekten av den ursprungliga arbetsmarknadskonflikten.

Om ett fackförbund går ut i strejk för att kräva kollektivavtal hos ett företag kan ett annat fackförbund varsla sina medlemmar för att ytterligare komplicera situationen för företaget.

Det kan till exempel innebära att transporter till företaget blockeras. Anställda på företag som levererar transporter tas då inte ut fullständigt i strejk, men får inte leverera något till just det företaget som är i konflikt. I fallet med Tesla innebär det bland annat att bilverkstäder som servar Teslas bilar uppmanas att ansluta till strejken genom att inte hjälpa Tesla med reparationer i det här fallet ovan. Men även att hamnarbetare inte får lasta av bilar från inkommande färjor med leveranser eller att att elektriker inte får laga tesla-laddare.

Strejken inne på 14:e dagen

IF Metall inledde sin strejk mot Tesla den 27 oktober, och den har nu pågått i 2 veckor, för att kräva kollektivavtal. Sedan dess har Transport, Fastighets, Elektrikerna, Seko och Hamnarbetarförbundet varslat om sympatiåtgärder. Transports varsel om att inte lasta och lossa Teslas bilar i fyra hamnar är redan i kraft.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Nyheter om Tesla

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Tesla

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.