IMF betalar ut miljardbelopp till Egypten
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

IMF betalar ut miljardbelopp till Egypten

IMF

Internationella valutafonden (IMF) meddelade på fredagen att de betalar ut motsvarande 8,7 miljarder kronor till Egypten som en del av planen att stödja landets stapplande ekonomi.

IMF:s ledning godkände utbetalningen på 820 miljoner USA-dollar som en del av ett stödlånepaket värt omkring 30 miljarder kronor, som beviljades i slutet av 2022.

Ledningen gav också grönt ljus till ett sedan tidigare annonserat utökat lån på cirka 50 miljarder kronor, vilket innebär att totalbeloppet landar på 80 miljarder.

Egypten har på nära på alla punkter lyckats stärka ekonomin i enlighet med det åtgärdspaket som sjösattes som en del av stödprogrammet, däribland "en tydlig åtstramning av valuta- och finanspolitiken", skriver IMF i ett pressmeddelande.

För att uppfylla IMF:s stödvillkor höjde Egyptens centralbank nyligen styrräntan med sex procentenheter till 27,75 procent, samtidigt som det egyptiska pundets växelkurs släpptes fri. Det utlöste en 40-procentig nedgång på en dag – vilket följde på ett 50-procentigt tapp de föregående månaderna.

Den ekonomiska turbulensen till trots ser IMF optimistiskt på framtiden och beräknar Egyptens tillväxt till 4,4 procent för nästa budgetår.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt