IMF höjer global tillväxtprognos
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

IMF höjer global tillväxtprognos

IMF

Internationella valutafonden (IMF) höjer prognosen för global tillväxt 2024 ett snäpp, till 3,2 procent. Det är 0,1 procentenhet högre än vad IMF:s ekonomer såg framför sig i januari.

För 2025 lämnar IMF:s ekonomer samtidigt den globala tillväxtprognosen oförändrad på 3,2 procent.

Inflationen globalt börjar röra sig ned mot centralbankernas målnivåer och det närmar sig penningpolitiska lättnader på flera håll, konstaterar IMF-ekonomerna i rapporten.

Stramare finanspolitik globalt

Tillväxten bromsas samtidigt av en trend med stramare finanspolitik på global nivå, med skattehöjningar och minskade offentliga utgifter, enligt IMF. Det handlar om att många länder måste få ned sina budgetunderskott, då de har problem att hantera sina skuldberg.

Andra faktorer som trycker ned tillväxten är enligt ekonomerna följdeffekter av pandemin, Rysslands invasionskrig mot Ukraina, svag produktivitetstillväxt och ökad fragmentisering ekonomiskt i världen.

För USA höjer IMF tillväxtprognosen i år med 0,6 procentenheter till 2,7 procent. Även nästa års USA-tillväxt ser starkare ut nu än i januari, vilket föranleder en prognoshöjning med 0,2 procentenheter till 1,9 procent.

Svensk inflation väntas falla

Tillväxtprognosen för euroländerna sänks samtidigt med 0,1 procentenhet i år, till 0,8 procent, och med 0,2 procentenheter 2025, till 1,5 procent.

Tillväxtprognosen för Kina lämnas oförändrad på 4,6 procent i år och 4,1 procent 2025.

För svensk ekonomi räknar IMF-ekonomerna med en tillväxt i år på 0,2 procent och en återhämtning på 2,2 procent 2025. Inflationen i Sverige beräknas falla till 2,6 procent i år, ned från fjolårets genomsnitt på 5,9 procent. För 2025 ligger IMF:s inflationsprognos för Sverige på 2,0 procent – i linje med Riksbankens mål.

Svensk arbetslöshet beräknas lyfta till 8,4 procent i år och sjunka marginellt till 8,2 procent 2025.

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt