Infekterat bråk mellan chipjättar hotar hetaste pc-trenden
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

Infekterat bråk mellan chipjättar hotar hetaste pc-trenden

Infekterat

En pågående rättstvist mellan två chipjättar kan sätta käppar i hjulet för den nya vågen av AI-drivna persondatorer, enligt experter. Konflikten mellan Arm Holdings och Qualcomm riskerar att stoppa leveranser av nya datorer som förväntas generera miljarder i intäkter för Microsoft och dess partners.

  • Rättstvist mellan Arm och Qualcomm kan stoppa AI-drivna datorer
  • Microsoft förväntar sig att ta 5% av marknaden med nya laptops
  • Rättegången är planerad att börja i december i Delaware

En två år lång rättstvist mellan Arm Holdings och Qualcomm riskerar att störa utrullningen av en ny generation persondatorer som drivs av artificiell intelligens. Konflikten kan abrupt stoppa leveranser av datorer som förväntas generera betydande intäkter för Microsoft och andra teknologipartners. Det rapporterar den amerikanska nyhetskanalen CNBC.

Bakgrund till konflikten

Tvisten uppstod efter att Arm stämde Qualcomm för att inte ha förhandlat fram en ny licens efter förvärvet av Nuria, ett företag som utvecklar serverchips baserade på Arms licenser. Qualcomm har använt tekniken från Nuvia för att utveckla en ny processor för laptops, vilket nu används i Microsofts nya AI-drivna PC, kallad Copilot+.

Potentialen och riskerna

Nästan två dussin modeller från Microsoft, Dell och Samsung förväntas lanseras den 18 juni. Enligt grova uppskattningar förväntar sig Microsoft att ta ungefär 5% av marknaden med dessa Arm-baserade laptops innan årets slut, vilket innebär en försäljning på cirka 1 till 2 miljoner enheter.

En seger för Arm i rättegången kan tvinga Qualcomm och dess ungefär 20 partners, inklusive Microsoft, att stoppa leveranserna av de nya datorerna. "Det är definitivt en verklig risk," säger Doug O’Laughlin, grundare av Fabricated Knowledge, en analysfirma för chip-finansiering.

Framtidsutsikter

Trots den pågående rättstvisten tror vissa investerare och analytiker att parterna kommer att nå en uppgörelse innan rättegången, som är planerad att börja i december i Delaware. "Det finns en viss absurditet i att Arm stämmer sin näst största kund, och Qualcomm blir stämd av sin största leverantör," säger Jay Goldberg, VD för D2D Advisory, en finans- och strategikonsultfirma till CNBC.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Arm

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt