Thedéen om inflationsfallet: Välkommet och bra
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Thedéen om inflationsfallet: Välkommet och bra

Thedéen

Inflationen faller och närmar sig Riksbankens inflationsmål. En räntesänkning i maj är huvudscenariot både bland ekonomer och på marknaden. - Det går inte att utesluta, säger riksbankschefen Erik Thedéen.

Den så kallade KPIF-inflationen, där boränteeffekter inte räknas med, föll till 2,5 procent i februari. Det kan jämföras med 3,3 procent i januari och över 10 procent när inflationschocken rasade som värst för drygt ett år sedan. Riksbankens inflationsmål är 2 procent.

– Det bekräftar att vi har en inflationsnedgång, säger Erik Thedéen.

– Det är välkommet. Det är bra, tillägger han.

Utesluter inte sänkning

Men några löften om räntesänkningar vill han inte ge. I stället håller han sig fast vid formuleringen "vi utesluter inte en räntesänkning under första halvåret".

– Det ansvarsfulla är att ta in all information och göra den samlade bedömningen när vi träffas och inte att föregripa det, säger han.

Han varnar även för att det är lätt att övertolka enskilda månadssiffror.

– Vi pratar om tiondelar bättre än förväntan. Man måste titta på innehållet i detta. Det är en analys vi ska göra och väga samman det med andra delar som har att göra med inflationstrycket och så får vi komma tillbaka med vår samlade bedömning när vi träffas här om två veckor, säger han.

Nästa räntebesked ska meddelas av Riksbanken den 27 mars. Styrräntan väntas då lämnas oförändrad på 4,00 procent.

Men det ska även presenteras en penningpolitisk rapport, med en inflationsprognos och en räntebana – det vill säga Riksbankens bedömning av hur styrräntan utvecklas framöver.

Torsdagens SCB-siffror om inflationen i februari var en viktig pusselbit inför mötet.

– Riksbanken har bedrivit en åtstramande penningpolitik för att få ner inflationen. Så det här är en väldigt välkommen siffra för oss – även de siffror som under senare tid har pekat i den här riktningen, säger Thedéen.

Ökad sannolikhet för sänkning

Förste vice riksbankschef Anna Breman är också positiv om februariinflationen, enligt flera medier.

– Det stärker vår syn att vi är på väg mot en varaktigt låg och stabil inflation igen, säger hon till journalister på en konferens enligt Di.se.

Sannolikheten för en räntesänkning i maj steg till omkring 75 procent i prissättningen på räntemarknaden efter inflationssiffran. Det kan jämföras med nivåer under 50 procent för bara två veckor sedan.

Och bland storbankerna är det bara Handelsbankens ekonomer som just nu tror att Riksbankens första sänkning – efter räntechocken från 0 till 4,00 procent 2022-2023 – dröjer till juni. Resten tror på maj.

Fakta: Inflationen i februari

Inflationen sjönk till 4,5 procent i februari, enligt måttet KPI, visar nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB). Ekonomerna hade i genomsnitt räknat med en prisökningstakt på 4,7 procent i februari, enligt Bloomberg.

I januari låg inflationen, prisökningarna på årsbasis, på 5,4 procent.

Inflationen, enligt måttet KPIF, rensat för ränteförändringar, föll till 2,5 procent, ner från 3,3 procent i januari. Det är det måttet som Riksbanken främst använder sig av. Målet är 2,0 procent.

Även den underliggande inflationen, KPIF exklusive energi, sjunker mer än väntat, till 3,5 procent, från 4,4 procent i januari.

Källa: Joakim Goksör/TT, Tobias Österberg/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt