Nyhet

Inflationen

Inflationen gör att de svenska hushållen ser över ekonomin

Efter flera år av kriser och numera en allt påtagligare inflation i Sverige gör hushållen vad de kan för att sänka kostnaderna. Priserna på el, mat och drivmedel har skjutit i höjden och redan i år förväntas den genomsnittliga barnfamiljen med hus och bil få minskad köpkraft med cirka 2 000 kronor i månaden, menar Swedbanks analytiker.

Enligt statistik från Sveriges riksbank beräknas inflationen redan befinna sig på 4,5 procent – och detta var i februari månad. Siffran kan jämföras med det årliga inflationsmålet på 2 procent. För att minska inflationen planerar Riksbanken att överge nollräntepolitiken och successivt höja räntan från och med september 2022.

– Inflationen har reviderats upp rejält, från 2,8 till 5,2 procent för helåret i år. Riksbanken höjer därför reporäntan med 25 punkter i år. Det innebär att vi har tidigarelagt reporäntehöjningen med nästan 1,5 till 2 år, sa Konjunkturinstitutet på en presskonferens i mars månad.

Räntehöjningar kommer göra lånen dyrare

När reporäntan höjs påverkas även de andra räntorna. Därför är räntehöjning att vänta också för bank- och kreditlån. Hushåll i framför allt sveriges storstäder har ofta en hög belåningsgrad på grund av konkurrensen på bostadsmarknaden som pressat upp priserna. Om räntan höjs kan det bidra till mindre pengar i plånboken, och lånekostnaderna kan börja äta upp en större del av inkomsten.

Det blir därmed viktigt för hushållets samlade lånebild att göra vad man kan för att se över sin ekonomi. Ett alternativ kan vara att förhandla med sin bank om sänkt ränta på sitt bolån samt att se över andra lån och samla dem.

Går att sänka kostnaden med samlingslån

De svenska hushållen ser redan i detta skede över vilka kostnader de kan skära ner på och just att samla lån till ett samlingslån är ett alternativ många vänder sig till. Än så länge ligger reporäntan på 0 procent, vilket gör att det fortfarande går att få ett billigt privatlån. Att samla lånen kan ge vissa hushåll flera tusenlappar över i plånboken varje månad.

Svenska hushåll ser över elförbrukningen

Vintermånadernas höga elpriser har tagit många på sängen. Elprisökningen har i många fall skenat i väg med tusentals kronor för de enskilda hushållen. De som bor i villa och som huvudsakligen har rörliga elavtal har drabbats allra hårdast.

Av den anledningen har många börjat se över elavtalen. Det går att jämföra elbolagens priser och på så sätt att välja det bästa avtalet på ett transparent sätt. Men trots eventuellt bättre avtal är elprisstödet ett välkommet tillskott i hushållskassan.

– Enligt regeringens förslag ska kompensationen nå omkring 1,8 miljoner småhus, radhus, villor, och vissa lägenheter där elförbrukningen varit hög, skrev SVT i en nyhetsartikel från januari 2022.

Kriget i Ukraina får drivmedelspriserna att skena

Inflationsläget med ändrad räntepolitik var på gång redan innan kriget i Ukraina. Krisen har dock skyndat på inflationstakten och inte minst fått drivmedelspriserna att rusa:

– Jämfört med i februari förra året har literpriset på diesel nu gått upp med över 10 kronor, rapporterade SVT.se i mars.

Ett sätt att spara in på drivmedel är att gå eller cykla de där korta, onödiga sträckorna som man av bekvämlighet använder bilen till.

Regeringen förväntas komma med ett stöd även i det här fallet.

Även livsmedelspriserna rusar uppåt

Mitt upp i allt detta rusar livsmedelspriserna uppåt, den dyrare maten är en bidragande orsak till inflationen. Kaffe, tomat och lax hör till de livsmedel som blivit markant dyrare bara det senaste året.

Det går att få ner matkostnaderna, det kräver dock viss planering och att man äter mer säsongsbunden mat. Minskat svinn blir en bonus.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt