Inflationen gör att de svenska hushållen ser över ekonomin
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Nyheter Börskollen

Inflationen gör att de svenska hushållen ser över ekonomin

Inflationen

Efter flera år av kriser och numera en allt påtagligare inflation i Sverige gör hushållen vad de kan för att sänka kostnaderna. Priserna på el, mat och drivmedel har skjutit i höjden och redan i år förväntas den genomsnittliga barnfamiljen med hus och bil få minskad köpkraft med cirka 2 000 kronor i månaden, menar Swedbanks analytiker.

Enligt statistik från Sveriges riksbank beräknas inflationen redan befinna sig på 4,5 procent – och detta var i februari månad. Siffran kan jämföras med det årliga inflationsmålet på 2 procent. För att minska inflationen planerar Riksbanken att överge nollräntepolitiken och successivt höja räntan från och med september 2022.

– Inflationen har reviderats upp rejält, från 2,8 till 5,2 procent för helåret i år. Riksbanken höjer därför reporäntan med 25 punkter i år. Det innebär att vi har tidigarelagt reporäntehöjningen med nästan 1,5 till 2 år, sa Konjunkturinstitutet på en presskonferens i mars månad.

Räntehöjningar kommer göra lånen dyrare

När reporäntan höjs påverkas även de andra räntorna. Därför är räntehöjning att vänta också för bank- och kreditlån. Hushåll i framför allt sveriges storstäder har ofta en hög belåningsgrad på grund av konkurrensen på bostadsmarknaden som pressat upp priserna. Om räntan höjs kan det bidra till mindre pengar i plånboken, och lånekostnaderna kan börja äta upp en större del av inkomsten.

Det blir därmed viktigt för hushållets samlade lånebild att göra vad man kan för att se över sin ekonomi. Ett alternativ kan vara att förhandla med sin bank om sänkt ränta på sitt bolån samt att se över andra lån och samla dem.

Går att sänka kostnaden med samlingslån

De svenska hushållen ser redan i detta skede över vilka kostnader de kan skära ner på och just att samla lån till ett samlingslån är ett alternativ många vänder sig till. Än så länge ligger reporäntan på 0 procent, vilket gör att det fortfarande går att få ett billigt privatlån. Att samla lånen kan ge vissa hushåll flera tusenlappar över i plånboken varje månad.

Svenska hushåll ser över elförbrukningen

Vintermånadernas höga elpriser har tagit många på sängen. Elprisökningen har i många fall skenat i väg med tusentals kronor för de enskilda hushållen. De som bor i villa och som huvudsakligen har rörliga elavtal har drabbats allra hårdast.

Av den anledningen har många börjat se över elavtalen. Det går att jämföra elbolagens priser och på så sätt att välja det bästa avtalet på ett transparent sätt. Men trots eventuellt bättre avtal är elprisstödet ett välkommet tillskott i hushållskassan.

– Enligt regeringens förslag ska kompensationen nå omkring 1,8 miljoner småhus, radhus, villor, och vissa lägenheter där elförbrukningen varit hög, skrev SVT i en nyhetsartikel från januari 2022.

Kriget i Ukraina får drivmedelspriserna att skena

Inflationsläget med ändrad räntepolitik var på gång redan innan kriget i Ukraina. Krisen har dock skyndat på inflationstakten och inte minst fått drivmedelspriserna att rusa:

– Jämfört med i februari förra året har literpriset på diesel nu gått upp med över 10 kronor, rapporterade SVT.se i mars.

Ett sätt att spara in på drivmedel är att gå eller cykla de där korta, onödiga sträckorna som man av bekvämlighet använder bilen till.

Regeringen förväntas komma med ett stöd även i det här fallet.

Även livsmedelspriserna rusar uppåt

Mitt upp i allt detta rusar livsmedelspriserna uppåt, den dyrare maten är en bidragande orsak till inflationen. Kaffe, tomat och lax hör till de livsmedel som blivit markant dyrare bara det senaste året.

Det går att få ner matkostnaderna, det kräver dock viss planering och att man äter mer säsongsbunden mat. Minskat svinn blir en bonus.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt