Inflationen i eurozonen sjunker som väntat
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Inflationen i eurozonen sjunker som väntat

Inflationen

Inflationen i eurozonen sjönk till 2,5 procent i juni, enligt preliminära beräkningar från statistikbyrån Eurostat. Det kan jämföras med 2,6 procent i maj.

Nedgången, som följer på en viss ökning av inflationen i maj, låg i linje med marknadens förväntningar. Analytiker hade i genomsnitt räknat med att den skulle sjunka till just 2,5 procent i juni, enligt Bloomberg.

Jämfört med månaden före steg konsumentpriserna med 0,2 procent i juni, enligt Eurostats preliminära beräkningar – vilket var väntat.

Den underliggande inflationen – där energi- och vissa livsmedelspriser räknats bort – sjönk till 2,8 procent i juni. Det låg också i linje med förväntningarna bland analytiker.

I maj låg den underliggande inflationen på 2,9 procent.

Siffrorna från Eurostat kommer sedan nationella statistikmyndigheter i stora euroländer som Tyskland och Frankrike dagarna före har redovisat preliminära siffror som visar på något lägre inflation än väntat i juni.

Enligt Eurostats sammanställning av preliminära nationella inflationssiffror har Belgien högst inflation bland euroländerna – 5,5 procent i juni. Lägst inflation har uppmätts i Finland på 0,6 procent.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt