Vårdstrejken utökas på tisdag
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Vårdstrejken utökas på tisdag

Vårdstrejken

Det blir en utvidgad vårdstrejk på tisdag, uppger Vårdförbundets presstjänst för TT. Preliminärt tas ytterligare 1 300 fackliga medlemmar ut i strejk.

Helene Lindstrand, presschef på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), sade på måndagsförmiddagen att man inväntar ett bud från medlarna.

Vid 16-tiden meddelade Vårdförbundet att det var slutförhandlat för dagen och att det blir utökad strejk med preliminärt 1 300 medlemmar som tas ut. Den siffran kan komma att justeras.

Tidigare har det varit tal om 1 900 medlemmar ska tas ut i strejk.

Varsel drogs tillbaka

I de lokala förhandlingarna om strejkens eventuella samhällsfarlighet har parterna enats. Bland annat har stora delar av den varslade strejken på Ystads lasarett dragits tillbaka, men delvis bytts mot andra åtgärder. Även i Västmanland drogs hela varslet tillbaka i fredags kväll efter lokala förhandlingar. Också i Värmland har det skett vissa förändringar i det ursprungliga strejkvarslet.

Totalt sett har de lokala förhandlingarna medfört att facket har dragit tillbaka ett par hundra varslade personer, enligt en grov uppskattning från SKR. Ingen strejkåtgärd har hittills gått vidare till den centrala nämnden som har det slutliga avgörandet om en strejkåtgärd ska anses vara samhällsfarlig eller ej.

Stridsfrågan knivig

Vårdkonflikten mellan facket och arbetsgivarsidan har pågått sedan slutet på april, inledningsvis med främst övertidsblockad. Sedan den 4 juni är även ett antal regioner uttagna i strejk.

Den stora frågan mellan parterna handlar om kortad arbetstid – facket anser att situationen inte är hållbar medan arbetsgivarna menar att arbetstidsförkortning inte är möjligt ekonomiskt.

Fakta: Vårdkonflikt sedan slutet av april

Den 25 april trädde Vårdförbundets övertidsblockad i kraft för omkring 63 000 medlemmar i landets regioner. Blockaden utvidgades den 20 maj till att även gälla flera större kommuner och ytterligare 5 000 medlemmar.

21 maj utökade Vårdförbundet sitt konfliktvarsel till att gälla strejk i fem regioner: Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten. Strejken trädde i kraft den 4 juni för runt 2 000 personer.

Facket har varslat om utökad strejk från och med den 11 juni, bland annat i Värmland och Västmanland. Varslet för Västmanland har senare dragits tillbaka och man har kommit överens om undantag för Värmland.

Källa: Malin Johanson/TT, Olle Lindström/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt