Ingen lösning i vårdkonflikt – blockad nära
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Ingen lösning i vårdkonflikt – blockad nära

Ingen

Vård riskerar att skjutas upp – och bli sämre. Dessutom kommer man inte kunna ta in några vikarier under den vanligtvis ansträngda sommarperioden. Det ser regionerna framför sig om övertids- och nyanställningsblockaden inom vården bryter ut i morgon.

I en analys från arbetsgivarorganisationerna konstaterar man att en blockad, om den träder ikraft, kommer att få flera negativa konsekvenser.

Man ser framför sig inte bara minskad vårdkvalitet, utan även förlängda vårdtider samt att planerad vård kommer att behöva skjutas upp.

"Blockaden mot övertid och mertid kan tyckas vara en relativt mild konfliktåtgärd. Men inom hälso- och sjukvården, i kombination med nyanställningsblockad, ställer den dock till stora problem då en viss bemanning alltid krävs, varav i flera verksamheter dygnet runt", skriver Sverige Kommuner och Regioner, SKR, i analysen.

"Tufft ekonomiskt läge"

Bakgrunden till konflikten rör flera krav från Vårdförbundet som varken arbetsgivarorganisationen Sobona eller SKR vill gå med på.

Inom vården anser man att arbetsbelastningen är ohållbar. Facket kräver bland annat mer tid för återhämtning och färre kvälls- och helgpass.

– Vi har tillmötesgått Vårdförbundet på flera punkter. Men när det gäller deras krav på en arbetstidsförkortning så kan vi inte göra det i det här tuffa ekonomiska läget, säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef på SKR.

Närmar sig

De som omfattas av varslet är landets regionanställda sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensköterskor, biomedicinska analytiker samt de anställda på de privatägda sjukhusen Capio Sankt Göran, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus i Stockholm inklusive ambulanssjukvården i Stockholm.

Förhandlingar med hjälp av medlare pågår samtidigt som tidsfristen snart går ut. Har parterna inte nått en överenskommelse i morgon torsdag klockan 16 bryter blockaden ut vilket innebär att Vårdförbundets medlemmar inte ska jobba övertid eller mertid. Arbetsgivarna får heller inte nyanställa för att täcka upp.

Källa: Malin Johanson/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt