Inget bud i vårdkonflikt – strejk kan utökas
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Inget bud i vårdkonflikt – strejk kan utökas

Inget

En utökad vårdstrejk rycker allt närmare. Enligt medlarna ser man inga möjligheter att lägga fram ett bud just nu. Vårdförbundet har varslat om utökad strejk från och med tisdag den 11 juni. Under fredagen har medlare talat med parterna.

Vårdförbundet har varslat om utökad strejk från och med tisdag den 11 juni. Under fredagen har medlare talat med parterna.

"Vi har haft överläggningar med parterna i dag och ser fortfarande inga möjligheter att lägga fram en hemställan som skulle kunna antas av både parter", skriver medlaren Gunilla Runnquist i ett sms.

Enligt Runnquist hoppas man kunna lägga fram ett bud efter den 10 juni. Huruvida det sker när en utökad strejk faktiskt brutit ut, eller på morgontimmarna den 11 juni innan strejken utökas klockan 11, är oklart.

Ytterligare regioner i strejk

Konflikten mellan Vårdförbundet och arbetsgivarparterna Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona har pågått sedan den 25 april. Facket anser inte att arbetsbelastningen är hållbar och vill se en arbetstidsförkortning. Från arbetsgivarsidan menar man att det inte är möjligt med kortad arbetstid givet det tuffa ekonomiska läget.

I veckan gick 2 000 av fackets medlemmar ut i strejk i fem regioner: Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten. Om den utökade strejken blir av skulle även Region Västmanland och Region Värmland dras in.

Men senare på fredagen kom besked om att strejkvarslet dragits tillbaka för Västmanland och att man kommit överens om undantag från varslet för Värmland. Undantaget gäller 1177 och anestesi- och operationsenheten vid sjukhuset i Torsby.

Inga formella förhandlingar sker mellan facket och SKR. SKR har krävt medling men Vårdförbundet säger nej då man anser att det skulle riskera ge för dåligt utfall.

Lokala förhandlingar

Medlare i konflikten har utsetts på Sobonas (de kommunala bolagens arbetsgivarpart) avtalsområde. Enligt Vårdförbundet har man ett möte med medlarna på måndag eftermiddag.

Under veckan har förhandlingar mellan facket och regionerna pågått gällande innehållet i kommande varsel. På flera håll har åtgärder som ansetts samhällsfarliga återkallats. Bland annat har varslet mot lasarettet i Ystad delvis dragits tillbaka, rapporterar P4 Malmöhus.

Fakta: Vårdkonflikt sedan slutet av april

Den 25 april trädde Vårdförbundets övertidsblockad i kraft för omkring 63 000 medlemmar i landets regioner. Blockaden utvidgades den 20 maj till att även gälla flera större kommuner och ytterligare 5 000 medlemmar.

21 maj utökade Vårdförbundet sitt konfliktvarsel till att gälla strejk i fem regioner: Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten. Strejken trädde i kraft den 4 juni för runt 2 000 personer.

Det nya varslet från den 11 juni innebär strejk för ytterligare 1 900 medlemmar i bland annat Värmland och Västmanland.

Varslet för Västmanland har senare dragits tillbaka och man har kommit överens om undantag för Värmland.

Källa: Malin Johanson/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt