Intresset för snabblån växer bland svenska konsumenter
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Nyheter Börskollen

Intresset för snabblån växer bland svenska konsumenter

Snabblån är en typ av alternativ finansiell tjänst som ger snabb finansiering när privatpersoner står inför nödsituationer. Snabblån är lån utan säkerhet och består av mindre belopp med en kort återbetalningstid, vilket gör dem till väldigt riskfyllda lån. Trots detta ser man ett ökat intresse för snabblån bland svenska konsumenter.

Snabblån är kortfristiga lån som är utformade för att hjälpa människor hantera små och oplanerade utgifter. Vanligtvis varierar beloppen mellan någon tusenlapp och 10 000 kronor. De kan vara relativt lätta att få beviljade, och det finns till och med smslån som beviljar alla, men räntorna tenderar att vara högre än andra kreditformer.

Man ska vanligtvis betala av ett snabblån inom 30 dagar, även om vissa långivare tillåter mer flexibilitet. Om man inte har tillräckligt pengar för att återbetala lånet i tid påkommer det normalt extra avgifter, vilket i sin tur kan göra snabblån väldigt svåra att återbetala.

Dessa kortfristiga lån med högre räntor kan låta väldigt riskfyllda, men trots detta ser vi ett ökat intresse för dem bland svenska konsumenter. Vad kan detta bero på?

Blixtsnabb finansiering

Den främsta anledningen till snabblåns ökade popularitet är det faktum att de ses som blixtsnabba finansieringskällor. Att ansöka om ett snabblån tar normalt inte mer än några minuter. Man fyller i ett formulär på långivarens hemsida och när (om) ens ansökan blir beviljad får man oftast pengarna utbetalade inom några minuter. Många långivare har till och med öppet under helger, vilket innebär att de utbetalade lån även under helgdagar. Sålunda behöver man inte vänta på att det blir måndag om man är i behov av pengar en fredagskväll.

Den blixtsnabba finansieringen är såklart inte bara positivt. Den blixtsnabba finansieringen leder såklart till att intresset för dessa sorters lån ökar, vilket i sin tur gör att allt fler kan falla för dem. Till och med dem som inte har de ekonomiska förutsättningar som krävs för att kunna återbetala lånet i tid. För dessa individer kan ett litet snabblån försätta dem i stora skulder.

Enkla att få beviljade

Något annat som gör att lånandet av snabblån ökar bland svenska konsumenter är det faktum att dessa lånetyper är relativt enkla att få beviljade. Till skillnad från konventionella banklån krävs det inte ofta att låntagarens kreditvärdighet är den bästa. Naturligtvis tillåter inga långivare skulder hos Kronofogden, men många gånger är det inte hela världen om låntagaren har några betalningsanmärkningar. Dessutom är en fast inkomst inte alltid nödvändigt, så länge låntagaren kan uppvisa att de har ett tillräckligt stort kapital för att återbetala lånet i tid.

Att snabblån är enkla att få beviljade kan till viss del vara något bra, men det finns även nackdelar med detta. Bland annat tar många smålån och krediter skada på ens kreditvärdighet, något som i sin tur kan försämra ens framtida möjligheter för att få lån beviljade. Då rekommenderas det att man i första hand ska försöka hitta ett lån utan uc, då dessa lån, som namnet antyder, inte tar ut en kreditupplysning via Upplysningscentralen (UC).

UC är Sveriges största kreditupplysningsföretag och därför används de av många företag. Om man har för många anmärkningar hos UC kan detta påverka ens framtida lånemöjligheter, vilket många låntagare helst undviker.

Summering av fördelar och nackdelar

Fördelar

  • Det går snabbt att få dem utbetalda
  • Oftast ställs inte jättehöga krav på låntagaren
  • Det finns många olika långivare att välja mellan

Nackdelar

  • Många små lån kan försämra ens kreditvärdighet
  • Man riskerar att bli skuldsatt om man inte återbetalar lånet i tid
  • Små lån med snabb utbetalningstid tenderar att ha väldigt höga räntor

Så gör man om man vill gå vidare

Om man vill ta det vidare är det nu dags att konkretisera det lån du tänker ansöka om. Genom att fastställa det belopp du är i behov av kommer du mycket enklare kunna hitta en låneform som passar dig och din situation. Är det till exempel ett större belopp du är i behov av för att köpa ett fordon är det ett billån du ska leta efter. Om du är på jakt efter ett halvstort lån för att samla dina nuvarande lån och krediter kommer du kunna dra fördel av ett samlingslån. Om det är ett mindre belopp, kanske bara några tusenlappar, är ett litet privatlån kanske snarare att överväga.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt