Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Investera

Investera i aktier och ansöka om kontokredit – två olika ändamål

Aktier, kryptovalutor, börsen… att investera sina pengar blir alltmer populärt och idag är det fåtalet som har hela sitt kapital enbart på ett sparkonto. Men det kan vara svårt att veta vart man ska börja och hur man ska gå till väga. För hur vet man om det är en bra tidpunkt att investera, eller inte? Det är inte alltid självklart när det är ett bra tillfälle. Inte minst med tanke på pandemin och det faktum att aktiekursen i flertalet företag sjönk kraftigt under 2020. Resultatet blev ett fall med värden som var de lägsta på 12 år. Att investera i aktier är alltså inte riskfritt men det finns stora avkastningsfördelar att hämta på både kort och lång sikt.

Investera i aktier. Har man en stabil inkomst och utrymme i sin månadsbudget kan det verkligen vara en god idé att omdirigera en del av kapitalet till aktieinvestering. Första steget för att lyckas är att skaffa sig bakgrundsinformation gällande bolagen man vill investera i samt kunskap om hur det faktiskt går till. Man kan självklart välja att vara mer eller mindre riskfylld gällande sin investering. I början kan det vara en fördel att gå in med en mindre summa pengar, i alla fall tills man får lite mer koll på marknaden. Man bör även ha en riskspridning med avseende på antalet aktier, val av olika branscher, en geografisk spridning samt olika storlekar på bolagen man väljer.

Ansöka om kontokredit. På den andra sidan av planhalvan står kontokrediten med öppna armar och erbjuder ett skyddsnät. Kontokredit är inte en form för investering men det kan skapa mer utrymme i vardagen och mer svängrum i budgeten. Men vad är skillnaden på kontokredit och ett lån? Ansöker man om ett lån ska man återbetala hela lånebeloppet, även om man faktiskt inte spenderar hela summan. Medan kontokrediten fungerar som en extra buffert där man återbetalar det reella beloppet man förbrukar. Kontokrediten kliver alltså in automatiskt så snart man passerar nollgränsen på kontot. Precis som med aktieinvestering bör man se över sina olika alternativ, innan man ansöker om kontokredit. Kreditgivarna erbjuder nämligen olika krediter och har deras respektive för- och nackdelar.

Sammanfattningsvis är aktier en spännande form för sparande där man köper en ägandedel i ett bolag. Men man kan sällan bara köpa en aktie, luta sig tillbaka och vara helt passiv. Det handlar motsatt om att vara lite på hugget och ha ett intresse för att följa med i ändringarna på börsen. Kontokrediten har ett annat syfte och fungerar som skyddsnät hellre än som en form för sparande. Med kontokrediten kan man i högre grad luta sig tillbaka och hålla privatekonomin på det torra även i mer stormiga perioder. De är med andra ord två ekonomirelaterade spelare, bara med olika intentioner.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Populära ekonominyheter

Nyhetsbrev

Senaste nytt