Investera i aktier och ansöka om kontokredit – två olika ändamål
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Nyheter Börskollen

Investera i aktier och ansöka om kontokredit – två olika ändamål

Investera

Aktier, kryptovalutor, börsen… att investera sina pengar blir alltmer populärt och idag är det fåtalet som har hela sitt kapital enbart på ett sparkonto. Men det kan vara svårt att veta vart man ska börja och hur man ska gå till väga. För hur vet man om det är en bra tidpunkt att investera, eller inte? Det är inte alltid självklart när det är ett bra tillfälle. Inte minst med tanke på pandemin och det faktum att aktiekursen i flertalet företag sjönk kraftigt under 2020. Resultatet blev ett fall med värden som var de lägsta på 12 år. Att investera i aktier är alltså inte riskfritt men det finns stora avkastningsfördelar att hämta på både kort och lång sikt.

Investera i aktier. Har man en stabil inkomst och utrymme i sin månadsbudget kan det verkligen vara en god idé att omdirigera en del av kapitalet till aktieinvestering. Första steget för att lyckas är att skaffa sig bakgrundsinformation gällande bolagen man vill investera i samt kunskap om hur det faktiskt går till. Man kan självklart välja att vara mer eller mindre riskfylld gällande sin investering. I början kan det vara en fördel att gå in med en mindre summa pengar, i alla fall tills man får lite mer koll på marknaden. Man bör även ha en riskspridning med avseende på antalet aktier, val av olika branscher, en geografisk spridning samt olika storlekar på bolagen man väljer.

Ansöka om kontokredit. På den andra sidan av planhalvan står kontokrediten med öppna armar och erbjuder ett skyddsnät. Kontokredit är inte en form för investering men det kan skapa mer utrymme i vardagen och mer svängrum i budgeten. Men vad är skillnaden på kontokredit och ett lån? Ansöker man om ett lån ska man återbetala hela lånebeloppet, även om man faktiskt inte spenderar hela summan. Medan kontokrediten fungerar som en extra buffert där man återbetalar det reella beloppet man förbrukar. Kontokrediten kliver alltså in automatiskt så snart man passerar nollgränsen på kontot. Precis som med aktieinvestering bör man se över sina olika alternativ, innan man ansöker om kontokredit. Kreditgivarna erbjuder nämligen olika krediter och har deras respektive för- och nackdelar.

Sammanfattningsvis är aktier en spännande form för sparande där man köper en ägandedel i ett bolag. Men man kan sällan bara köpa en aktie, luta sig tillbaka och vara helt passiv. Det handlar motsatt om att vara lite på hugget och ha ett intresse för att följa med i ändringarna på börsen. Kontokrediten har ett annat syfte och fungerar som skyddsnät hellre än som en form för sparande. Med kontokrediten kan man i högre grad luta sig tillbaka och hålla privatekonomin på det torra även i mer stormiga perioder. De är med andra ord två ekonomirelaterade spelare, bara med olika intentioner.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt