Investera på börsen som nybörjare
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Nyheter Börskollen

Investera på börsen som nybörjare

Investera

För att investera på börsen finns det en del man bör tänka på. Man kan säga att det är som ett långsiktigt sparmål, men det kan också leda till att man går miste om pengar. Det finns därmed ingen garanti att pengarna ökar. Däremot finns det en stor chans att man kan tjäna en hel del pengar på att investera på börsen. En aktie är en ägarandel i ett bolag och idag är det många som investerar i aktier. Priset på aktien baseras inte enbart på hur det går för företaget utan även hur folk köper och säljer aktierna i bolaget. Det innebär att om många personer säljer sina aktier i ett bolag kommer aktiens värde att sjunka och tvärtom. I praktiken innebär detta att om det går dåligt för ett företag så säljer folk vanligtvis av aktierna innan de sjunker ännu mer. Det är därför det är svårt att förutspå hur en aktiekurs kommer se ut eftersom det är många faktorer som spelar in.

När man är nybörjare

Som nybörjare krävs det först och främst att man har ett kapital. Det innebär att man har en buffert med pengar som man inte är i behov av inom de närmsta åren. En rekommendation är att man är medveten om att det kan dröja fem till tio år innan man går med vinst. Det är därför det är viktigt att man är beredd på att behöva ligga ute med pengar framåt i tiden. Att det kan vara så långt tidsspann är för att aktiernas värde kan gå både upp och ner. Historiskt sett har de dock gått upp över tid. Det är därför man kallar det för en investering och är alltså inte lika riskfyllt som att spela casino utan spelpaus och det är inget vi rekommenderar. Det är istället som ett sparande till sig själv och sin framtid, med goda chanser att gå plus. Att investera i aktier kräver därför en hel del tålamod då det kan ta ett par år innan man går med vinst.

Det finns aldrig några garantier

Som nämnts ovan bör man ha i åtanke att det aldrig finns någon garanti på att pengarna man investerar kommer ge avkastning. Det är också en viktig del att ha med sig om man ska börja investera på börsen. Det betyder i sin enkelhet att de pengar man investerat i aktier kan gå förlorade. Det är en risk man måste vara villig att ta om man vill investera i aktier. Givetvis vill man att aktierna ska stiga så att man på sikt kan tjäna pengar och det finns absolut stora chanser till det också. Men det är också viktigt att vara en realist och förstå att man också kan gå back.

Hur mycket aktier ska man köpa?

Man behöver inte spendera några stora pengar när man ska investera på börsen. Däremot kan man få större avkastning ju mer man investerar och vice versa. Antingen kan man investera ett större kapital på en gång eller så kan man starta ett så kallat månadssparande. Det går till på nästan samma sätt som ett sparande. Att varje månad köpa andelar för ett visst belopp. I stället för att sätta in dem på ett sparkonto investeras de på börsen. På så sätt kan man se det som ett långsiktigt sparande och ha chans till att de ökar i värde.

Kunskap är minst lika viktigt

När man är nybörjare är det en stor fördel att läsa på lite om aktier och investering innan man börjar köpa och sälja dem. Det är viktigt att få ett hum om hur aktiemarknaden ser ut, varför man bör investera i akter, vilka aktier som är rekommenderade, samt vad man kan vinna respektive förlora. Förutom det tillkommer också vissa avgifter som är värda att läsa på om. Avgifterna varierar från tjänst till tjänst och därför är det viktigt att kolla upp vad som gäller för respektive tjänst. Det vill säga vilken tjänst man kommer att använda sig av när man ska handla aktier. Två tjänster som är rekommenderade för nybörjare är Avanza och Nordnet. Dessa är mest prisvärda och passar bra för nybörjare.

Vilken kontotyp ska man använda?

En annan sak som är viktig och har stor betydelse är vilken kontotyp man använder. Detta för att alla kontotyper beskattas olika. Ett så kallat investeringskonto (ISK) måste man betala årlig skatt på, en så kallad schablonskatt. Detta måste man göra oavsett om man gått med vinst eller förlust. Man beräknar schablonskatten utifrån statslåneräntan och beloppet som skatten baseras på, kapitalunderlaget, samt insättningar som gjorts under året. Med hjälp av sin bank kan man ta reda på vilken kontotyp som passar bäst för ändamålet. De kan också komma med tips och idéer på hur man kan gå tillväga.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt