Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Investera

Investera på börsen som nybörjare

För att investera på börsen finns det en del man bör tänka på. Man kan säga att det är som ett långsiktigt sparmål, men det kan också leda till att man går miste om pengar. Det finns därmed ingen garanti att pengarna ökar. Däremot finns det en stor chans att man kan tjäna en hel del pengar på att investera på börsen. En aktie är en ägarandel i ett bolag och idag är det många som investerar i aktier. Priset på aktien baseras inte enbart på hur det går för företaget utan även hur folk köper och säljer aktierna i bolaget. Det innebär att om många personer säljer sina aktier i ett bolag kommer aktiens värde att sjunka och tvärtom. I praktiken innebär detta att om det går dåligt för ett företag så säljer folk vanligtvis av aktierna innan de sjunker ännu mer. Det är därför det är svårt att förutspå hur en aktiekurs kommer se ut eftersom det är många faktorer som spelar in.

När man är nybörjare

Som nybörjare krävs det först och främst att man har ett kapital. Det innebär att man har en buffert med pengar som man inte är i behov av inom de närmsta åren. En rekommendation är att man är medveten om att det kan dröja fem till tio år innan man går med vinst. Det är därför det är viktigt att man är beredd på att behöva ligga ute med pengar framåt i tiden. Att det kan vara så långt tidsspann är för att aktiernas värde kan gå både upp och ner. Historiskt sett har de dock gått upp över tid. Det är därför man kallar det för en investering och är alltså inte lika riskfyllt som att spela casino utan spelpaus och det är inget vi rekommenderar. Det är istället som ett sparande till sig själv och sin framtid, med goda chanser att gå plus. Att investera i aktier kräver därför en hel del tålamod då det kan ta ett par år innan man går med vinst.

Det finns aldrig några garantier

Som nämnts ovan bör man ha i åtanke att det aldrig finns någon garanti på att pengarna man investerar kommer ge avkastning. Det är också en viktig del att ha med sig om man ska börja investera på börsen. Det betyder i sin enkelhet att de pengar man investerat i aktier kan gå förlorade. Det är en risk man måste vara villig att ta om man vill investera i aktier. Givetvis vill man att aktierna ska stiga så att man på sikt kan tjäna pengar och det finns absolut stora chanser till det också. Men det är också viktigt att vara en realist och förstå att man också kan gå back.

Hur mycket aktier ska man köpa?

Man behöver inte spendera några stora pengar när man ska investera på börsen. Däremot kan man få större avkastning ju mer man investerar och vice versa. Antingen kan man investera ett större kapital på en gång eller så kan man starta ett så kallat månadssparande. Det går till på nästan samma sätt som ett sparande. Att varje månad köpa andelar för ett visst belopp. I stället för att sätta in dem på ett sparkonto investeras de på börsen. På så sätt kan man se det som ett långsiktigt sparande och ha chans till att de ökar i värde.

Kunskap är minst lika viktigt

När man är nybörjare är det en stor fördel att läsa på lite om aktier och investering innan man börjar köpa och sälja dem. Det är viktigt att få ett hum om hur aktiemarknaden ser ut, varför man bör investera i akter, vilka aktier som är rekommenderade, samt vad man kan vinna respektive förlora. Förutom det tillkommer också vissa avgifter som är värda att läsa på om. Avgifterna varierar från tjänst till tjänst och därför är det viktigt att kolla upp vad som gäller för respektive tjänst. Det vill säga vilken tjänst man kommer att använda sig av när man ska handla aktier. Två tjänster som är rekommenderade för nybörjare är Avanza och Nordnet. Dessa är mest prisvärda och passar bra för nybörjare.

Vilken kontotyp ska man använda?

En annan sak som är viktig och har stor betydelse är vilken kontotyp man använder. Detta för att alla kontotyper beskattas olika. Ett så kallat investeringskonto (ISK) måste man betala årlig skatt på, en så kallad schablonskatt. Detta måste man göra oavsett om man gått med vinst eller förlust. Man beräknar schablonskatten utifrån statslåneräntan och beloppet som skatten baseras på, kapitalunderlaget, samt insättningar som gjorts under året. Med hjälp av sin bank kan man ta reda på vilken kontotyp som passar bäst för ändamålet. De kan också komma med tips och idéer på hur man kan gå tillväga.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.