Investmentbanken: Därför är aktier fortfarande en bra investering
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Investmentbanken: Därför är aktier fortfarande en bra investering

Investmentbanken:

Trots en 30-procentig uppgång på Stockholmsbörsen sedan botten i höstas så fortsätter Carnegie Private Banking att övervikta aktier. Portföljchefen Peter Nelson ser fortsatt potential i småbolag och tillväxtmarknader, uppger han i en uppdaterad analys.  

  • Carnegie överviktar fortsatt aktier, både svenska och globala.
  • Småbolag och tillväxtmarknader ses som attraktiva investeringsmöjligheter.
  • Trendföljande fonder och guld rekommenderas som skydd mot marknadsosäkerhet.

Stockholmsbörsen har ökat med över 30 procent sedan botten i höstas. Investmentbanken Carnegie har sedan november förra året överviktat både svenska och globala aktier som en följd av en gynnsam makromiljö. Under april halverade de dock sin aktieövervikt på grund av värderingsskäl, särskilt då USA-börserna anses dyra.

Räntebärande placeringar och marknadsrisker

Inflationen i USA är fortsatt hög och ökande räntor har påverkat räntebärande placeringar negativt. Kreditspreadarna är också nedtryckta, vilket innebär att risken på räntemarknaden inte kan ignoreras. Trots detta ser Carnegie en fördel för aktier jämfört med obligationer, även om den relativa attraktiviteten har minskat efter börsuppgången. Det uppger investmentbanken i en färsk analys.

Vad som kan få Carnegie att ändra sin syn på börsen är en omotiverad börsuppgång. För heta makroekonomiska siffror skulle också kunna vara skäl att bli försiktigare. Även en ekonomisk inbromsning eller ett överdrivet positivt sentiment bland investerarna kan innebära en omprövning av strategin.

Småbolag och tillväxtmarknader

Carnegie ser fortsatt potential i småbolag som släpar efter storbolagen och tillväxtmarknader som har utvecklats svagt under en längre tid. Tecken på stabilisering i Kina gör tillväxtmarknader långsiktigt intressanta. Aktiv förvaltning rekommenderas för att undvika lågkvalitativa småbolag och stora statligt kontrollerade bolag.

Trendföljande fonder och skydd mot risker

Trendföljande fonder lyfts fram som en intressant placering då de kan följa trender både uppåt och nedåt, vilket gör att de kan tjäna pengar i alla marknadsklimat. Historiskt har dessa fonder presterat väl under börsras och anses vara ett bra inslag i en diversifierad portfölj.

För att skydda portföljen mot geopolitiska risker rekommenderar Carnegie guld som ett komplement. Även olja och energirelaterade aktier kan fungera som skydd, särskilt vid ökade konflikter i Mellanöstern. Mer sofistikerade placerare kan även överväga säljoptioner eller alternativa placeringar som är okorrelerade med både börs- och räntemarknaden.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt