ISK-skatten skenar - nästan 15 miljarder i år
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

ISK-skatten skenar - nästan 15 miljarder i år

ISK-skatten

Skatten på innehavet på investeringssparkontot (ISK) lyfter kraftigt i årets deklaration, till följd av den höjda statslåneräntan. Spararnas samlade ISK-skatt blir nästan 15 miljarder kronor – innan den kvittas mot kapitalförluster.

Schablonintäkterna från ISK-tillgångarna som ska beskattas i år har skenat iväg uppåt med 140 procent till totalt 48,9 miljarder, enligt Skatteverkets databas.

Med den 30-procentiga skatten på kapitalinkomster innebär detta en samlad skattenota för svenskarnas ISK-tillgångar på nästan 15 miljarder kronor i år – upp från drygt 6 miljarder i fjol.

ISK-tillgångarnas samlade tillväxt bromsar samtidigt in till omkring 1 procent, ned från 4 procent året före.

Något har hänt

Joacim Olsson, vd på Aktiespararna, är inte förvånad över utvecklingen. Och han varnar för att det kräver allt större risktagande för att få ISK-placeringar att gå runt.

– Den låga tillväxten antyder att något har hänt, säger han.

Han pekar på flera tänkbara förklaringar.

– Högre räntor och högre inflation kan ha gjort att människor månadssparar mindre, att de upphör att månadsspara eller till och med tvingas ta ut sina besparingar, säger Olsson.

Men han påminner också om att skatten och fondavgifter varje år dränerar ISK-tillgångarna – just nu med cirka 1,9 procent per år. För en genomsnittlig ISK-sparare slukar detta flera hundra tusen kronor under 20 års normalt sparande på 1 000 kronor per månad med årliga kursuppgångar på 7 procent för fonder och aktier i ISK-portföljen, enligt Olsson.

Bakom skattesmällen i år ligger en betydligt högre statslåneränta, som har tryckt upp den procentsats som används för att räkna fram schablonintäkten från ISK-tillgångarna till 2,94 procent (statslåneräntan plus 1 procentenhet).

Omstridd beskattning

I nästa års deklaration ser det ut att bli ännu högre beskattning av ISK-sparandet. Statslåneräntan höjdes till 2,62 procent i november, vilket ger en procentsats på 3,62 procent när schablonintäkten ska räknas fram till deklarationen 2025.

Nivåerna kan jämföras med 1,25 procent i deklarationen 2023.

ISK-beskattningen är omstridd. I december 2023 föreslog regeringen att ISK-tillgångar upp till 300 000 kronor per person ska bli skattefria. Siktet är inställt på att få med detta som en skattesänkning i höstbudgeten.

Fakta: ISK-skatt betalas på schablonintäkt

Investeringssparkonto (ISK) är en sparform där du kan spara i till exempel aktier och fonder.

Du betalar som kontoinnehavare inte någon skatt på vinsterna du gör på kontot. I stället betalar du en årlig skatt som baseras på det sammanlagda värdet av dina kontotillgångar, oavsett om du gör vinst eller förlust.

Beskattningen uppgår till 30 procent av vad som kallas schablonintäkten på ISK-tillgångarna. Schablonintäkten räknas fram genom att multiplicera ISK-beloppet med statslåneräntan plus 1 procentenhet. Om statslåneräntan ligger under 0,25 procent tillämpas 1,25 procent som lägsta procentsats för att beräkna schablonintäkten.

Schablonintäkten från ISK-innehavet kan i deklarationen kvittas mot kapitalförluster utanför ISK, så länge det inte handlar om förluster som har gjorts på en kapitalförsäkring.

Källa: Skatteverket

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt